E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11231
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Tiesības uz ātrāku pensionēšanos jānoskaidro VSAA

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2017
sveta

Labdien! Man ir 56 gadi. 8 gadus es nostrādāju kaitīgā cehā. Kopīgais stāžs man ir 39 gadi. Dzimusi 5.05.1960. Jautājums, kad man ir jāiet pensijā?

A
atbild:
23. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesību noteikšanai uz vecuma pensiju ar atvieglotiem noteikumiem (no agrāka vecuma kā vispārējā gadījumā) par līdz 1996. gadam nostrādāto laiku sevišķi kaitīgos un sevišķi smagos darba apstākļos vai kaitīgos un smagos darba apstākļos tiek piemēroti saraksti, kas līdz likuma „Par valsts pensijām" spēkā stāšanās dienai noteica ražotņu, darbu un profesiju atbilstību darbam, kas dod tiesības uz pensiju ar atvieglotiem noteikumiem (tie ir saraksti Nr. 1 un Nr. 2, kas apstiprināti ar 1956. gada 22. augusta PSRS Ministru Padomes lēmumu Nr. 1173).

Ir atšķirība ātrākas pensionēšanās nosacījumos gadījumos, kad darbs ir kvalificēts kā sevišķi kaitīgs un sevišķi smags vai kaitīgs un smags.

Tiesības un vecuma pensiju, pamatojoties uz konkrētā cilvēka dokumentiem, nosaka un pensiju aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Tāpēc Jums jādodas uz VSAA, lai noskaidrotu, vai likums Jūsu gadījumā paredz tiesības uz ātrāku pensionēšanos, kā arī citus jautājumus saistībā ar vecuma pensiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas