E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11019
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pašvaldības pienākums ir līdzfinansēt privāto bērnudārzu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. decembrī, 2016
Alla

Labdien!  Es vērsos Salaspils novada domes Izglītības daļā ar lūgumu piešķirt līdzfinansējumu par bērna uzraudzības pakalpojuma saņemšanu (auklītes pabalsts) sakarā ar to, ka, manam bērnam sasniedzot 1,5 gada vecumu, netika nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Līdzfinansējums man tika atteikts, pamatojoties uz neatbilstību saistošo noteikumu Nr. 27/2012 “Kārtība, kādā Salaspils novada pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 47.1 punktam, kas paredz, ka abiem vecākiem deklarētā dzīves vieta pēdējos sešus mēnešus pēc kārtas nav Salaspils novada administratīvā teritorija. Brīdī, kad mans bērns tika pieteikts rindā uz vietu PII, šis punkts nebija noteikumos. Noteikumi tika pieņemti 31.08.2016. un stājās spēkā 08.10.2016. Vai šajā gadījumā nav pārkāpts tiesiskās paļāvības princips? Vai domei nebija jāparedz pārejas periods 6 mēneši attiecībā uz tiem bērniem, kas tika pieteikti PII pirms jauno noteikumu stāšanas spēkā?  Jo sanāk, ka, pat deklarējoties 31.08., uz līdzfinansējumu mēs varētu pretendēt tikai ar 2017. gada februāri. Un kā tad šis princips tiek piemērots attiecībā uz ģimenēm, kur ir tikai viens vecāks? Pašvaldība arī nav ņēmusi vērā, ka mans vīrs jau vairāk nekā piecus gadus ir deklarēts Salaspilī un viņa samaksāto nodokļu daļa iet pašvaldības budžetā. Savukārt es jau no 2015. gada februāra esmu dekrētā un esmu atbrīvota no nodokļiem (respektīvi, vai es biju deklarēta Salaspilī vai nē, pašvaldības budžetā nekādus nodokļus tas papildus nedotu). Paldies Jums jau iepriekš par atbildi!

A
atbild:
27. decembrī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Izglītības likuma 17. panta 2.daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes (bērnudārza) izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā.  “Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs (pašvaldība tās katru gadu aprēķina un apstiprina ar domes lēmumu vai saistošajiem noteikumiem). Šādā gadījumā jāizpildās nosacījumam, ka bērna un viena vecāka vai bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā,” skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Laura Jansone.

Taču atšķirībā no obligāta pienākuma nodrošināt pieejamību pirmsskolas izglītības apguvei bērnudārzā, neviens ārējs normatīvais akts (likums, MK noteikumi) neparedz pienākumu pašvaldībai līdzfinansēt arī alternatīvu bērnu uzraudzības pakalpojuma, piemēram, auklītes, pakalpojuma saņemšanu.

Tas nozīmē, ka katras pašvaldības ziņā, izvērtējot savas budžeta iespējas, ir lemt, vai atbalstīt bērnu uzraudzības jeb aukļu pakalpojuma līdzfinansēšanu, pēc saviem ieskatiem nosakot līdzfinansējuma apmēru un tā piešķiršanas nosacījumus. Līdz ar to ar jautājumiem par atsevišķu saistošo noteikumu normu piemērošanu ministrija aicina vērsties pašvaldībā, kura ir pieņēmusi saistošos noteikumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas