E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10167
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Galvojums nedod tiesības uz īpašumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2016
Lelde

Labvakar! Abi ar vīru esot laulībā paņēmām hipotekāro kredītu DNB bankā. Esmu galvotāja. Tagad jau pāris gadus esam oficiāli šķīrušies un īpašumā vairs nedzīvoju. Vai man kā galvotājam ir kādas tiesības uz šo īpašumu vai varbūt es varētu kaut ko darīt,lai vairs nebūtu galvotāja šim kredītam?

A
atbild:
22. augustā, 2016
Una Medne
juriste

Ja Jūsu laulība ir oficiāli šķirta, tad laulības šķiršanas procesā Jūsu kopīgā manta ar bijušo vīru ir sadalīta, tas ir, abas puse ir vienojušas, kas kuram paliek.

Arī īpašums, kas ieķīlāts bankā un, iespējams, bija iegādāts laulības laikā, šķiršanās procesā, visticamāk, ir starp jums kā laulātajiem sadalīts, jo jautājumā norādāt, ka īpašumā vairs nedzīvojat. Ja īpašums bijušajam vīram piederēja jau pirms laulībām vai tas tika iegūts mantojuma ceļā, tad īpašums neatkarīgi no laulības šķiršanas palika Jūsu bijušajam vīram.

Attiecībā uz hipotekārā kredīta galvojumu jānorāda, ka galvojums pats par sevi tiesības uz īpašumu nedod. Saskaņā ar Civillikuma 1692. pantu galvojums ir ar līgumu uzņemts pienākums atbildēt kreditoram par trešās personas parādu. Tas nozīmē, ka Jūs bankā devāt galvojumu, ka Jūsu nu jau bijušais vīrs veiks aizdevuma atmaksu saskaņā ar aizdevuma līgumu. Gadījumā, ja bijušais vīrs sāks kavēt kredītsaistības, tad bankai ir tiesības parāda piedziņu veikt no Jums kā aizdevuma galvotājas.

Ja nevēlaties vairs galvot par sava bijušā vīra hipotekāro aizdevumu, tad Jums pa tiešo jāgriežas bankā un jāvienojas par iespējamiem risinājumiem, lai Jūs no galvojuma tiktu atbrīvota.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas