E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9848
Lasīšanai: 3 minūtes

Par dienesta dzīvokli jārunā ar īpašnieku

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2016
Jānis Rītiņš

E-konsultācijā par dienesta dzīvojamās telpas statusa maiņu (https://lvportals.lv/visi/e-konsultacijas/6944) minējāt, ka dienesta dzīvokļa statusa maiņu var izdarīt tikai ar izīrētāja (dzīvokļa īpašnieka) piekrišanu, līdz ar to jautājums ir par to, kādos gadījumos dzīvokļa īpašnieks, konkrēti – valsts, piekrīt mainīt dienesta dzīvokļa statusu, un kāds, ja notiktu šāda statusa maiņa, būtu šāda dzīvokļa statuss, un vai to varētu turpināt īrēt no valsts kā īpašnieka jau pēc vispārīgiem noteikumiem?

A
atbild:
01. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Normatīvajos aktos nav noteikti konkrēti gadījumi, kad dzīvokļa īpašniekam – valstij vai pašvaldībai – noteikti būtu jāpiekrīt dzīvokļa statusa maiņai, piemēram, no dienesta dzīvokļa uz parastu īres dzīvokli un, piemēram, jāpiekrīt privatizēt to par naudu.

Viss ir atkarīgs no dzīvokļa īpašnieka plāniem attiecībā uz konkrēto dzīvojamo platību. Ja tā nepieciešama, piemēram, konkrētu speciālistu nodrošināšanai ar mājokli, kamēr pastāv darba attiecības, īpašnieks nepiekritīs pieņemt lēmumu par dienesta statusa noņemšanu attiecīgajam dzīvoklim. Kā noprotams, runa ir par dzīvokli, kura īpašnieks ir valsts. Pašvaldībās dzīvokļiem dienesta statusu piešķir un noņem ar domes lēmumu, un šī kārtība ir noteikta pašvaldību saistošajos noteikumos.

Loģiskākais risinājums Jums ir vērsties pie dzīvokļa īpašnieka un uzzināt par iespējām mainīt dzīvokļa statusu.

Ja dienesta dzīvokļa statuss tiek noņemts, tad dzīvokli īpašnieks var izīrēt uz vispārējiem noteikumiem un vairs nav spēkā likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 23. pants: „Dienesta dzīvojamās telpas (telpas dienesta viesnīcā vai dienesta dzīvoklī) nodod lietošanā uz dienesta dzīvojamo telpu īres līguma pamata vienīgi sakarā ar darba attiecībām vai uz mācību laiku”, kā arī citi ar dienesta statusu saistītie nosacījumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas