E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9688
Lasīšanai: 3 minūtes

Precīza atbilde rodama konkrētās pašvaldības saistošajos noteikumos

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. jūnijā, 2016
Valentīna

Lūdzu palīdzēt risināt situāciju: Meita dz.1993.g 1) Māte mirusi (24.02.2004.), tēvam ar tiesas spriedumu atņemtas aizgādības tiesības (15.03.2007.). 2) No mātes palika mantojumā dzīvoklis, 19.10.2005. mantojumā uz dzīvokli stājās pilngadīgs dēls (1973. g.) un nepilngadīga meita (katram ½). 3) Mantojums netika reģistrēts Zemesgrāmatā. 4) Uz šo dienu: ir tiesas spriedumu par parādu piedziņu …. (meitai, kurai uz šo dienu ir 23 g. nav līdzekļu apmaksāt parādu un viņa tur nedzīvo, bet brālis pazudis no redzesloka un ar māsu nekontaktē. Sakiet lūdzu, vai pašvaldība var uzņemt meitu rindā atbilstoši likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 14.p.(4)?

A
atbild:
10. jūnijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likums „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (14. pants) nosaka personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām. Ja dzīvoklis patiešām par parādiem ir (vai tiks) atsavināts un jauniete palikusi bez pajumtes, iespējams, ir piemērojams Jūsu nolūkotais šā likuma 14. panta punkts: “(4) Bērnus bāreņus vai bērnus, kuri palikuši bez vecāku gādības, ar dzīvojamo telpu, pamatojoties uz bērna iesniegumu, nodrošina tā pašvaldība, kuras bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par attiecīgā bērna ārpusģimenes aprūpi. Tiesības uz nodrošinājumu ar pašvaldības dzīvojamo telpu bērni bāreņi vai bērni, kuri palikuši bez vecāku gādības, iegūst, sasniedzot pilngadību, un saglabā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.”

Taču, kā redzams, šeit ir nosacījums par bāriņtiesas noteiktu ārpusģimenes aprūpi, un tātad arī diez vai atbildīs reālajai situācijai; pārējās likuma normas Jūsu minētajai situācijai nav piemērojamas.

Taču likumā ir arī noteikts, ka ar vietējo normatīvo aktu – saviem saistošajiem noteikumiem -  pašvaldībai ir tiesības noteikt arī citas personu kategorijas, kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu.

Tā kā jautājumā konkrēta pašvaldība nav minēta, Jums ar saistošajiem noteikumiem jāiepazīstas patstāvīgi. Šie noteikumi atrodami ikvienas pašvaldības mājaslapā.

Tomēr vislabāk ir doties uz konkrēto pašvaldību, lai noskaidrotu, vai apstākļi atbilst valsts un pašvaldību normatīvajos aktos paredzētajiem gadījumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas