E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6836
Lasīšanai: 7 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņu var pārtraukt tiesas ceļā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. martā, 2015
iveta

Ar vīru dzīvojam šķirti, bērni dzīvo viens pie manis Lielbritānijā, otrs ar tēvu Latvijā. Kontaktējam, adreses, telefoni - viss ir pieejams. Pēkšņi man atnāk vēstule no UGF, ka esmu parādniece. Vai var UGF kārtot parādu piedziņu no manis, ja viens bērns dzīvo ar mani, kurš pilnā manā apgādībā? Sanāk, ka mēs katrs audzinām pa vienam bērnam, bet uzturlīdzekļus piedzina no manis, pilnīgi mani neinformējot par tādu spriedumu. Vai UGF pārbauda informāciju no iesniedzēja, par tā saucamo parādnieku, vai vienpersoniski uzklausa iesniedzēja teikto? Šajā gadījumā ir man kādas tiesības sevi attaisnot, uzrādot čekus, ka tika sūtīta nauda, un lidmašīnas biļetes dēlam brīvdienās uz Lielbritāniju? Vai es tagad, vienalga, esmu parādniece, rūpējoties par bērnu Lielbritānijā un iespēju robežās arī par dēlu Latvijā ar visu to, ka esmu bezdarbniece, jo ir maziņš bērniņš, kurš dzimis Lielbritānijā citās attiecībās. UGF ir atsūtījis vēstuli, un summa ir aprēķināta par 3 gadiem, kaut gan vecākais dēls tieši tajā periodā jau dzīvoja pie manis Lielbritānijā. Kāpēc tieši tagad mani informēja un atrada manu adresi, nevis 3 gadus atpakaļ?

A
atbild:
05. maijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF) var vecāku vietā izmaksāt uzturlīdzekļus bērnam tikai uz tiesas sprieduma vai notariāla akta (vienošanās), kas izpildāms tiesas sprieduma kārtībā, pamata, ja zvērināts tiesu izpildītājs fonda administrācijai sniedzis savu atzinumu, ka uzturlīdzekļu piespiedu piedziņa no parādnieka ienākumiem un īpašuma ir neiespējama vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets.

Tātad, ja lieta ir nonākusi līdz UGF, tas nozīmē, ka ir noticis tiesas process, kurā tiesa ir apmierinājusi prasību piedzīt no Jums uzturlīdzekļus dēla uzturam. Tā kā Jūs tiesas spriedumu nepildījāt, otra puse ir vērsusies pie zvērināta tiesu izpildītāja, kas uzsāka sprieduma piespiedu izpildi un,  pēc visa spriežot, konstatēja, ka tā nav iespējama. Tādā gadījumā persona, kuras labā ir taisīts tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, ir tiesīga vērsties  ar iesniegumu UGF, lai saņemtu uzturlīdzekļus no valsts.

Visu šo laiku no prasības tiesā iesniegšanas dienas Jums krājies uzturlīdzekļu parāds, bet no brīža, kad Jūsu vietā uzturlīdzekļus sāka izmaksāt UGF, Jums krājas (un parāda summa turpina augt ar katru mēnesi) arī parāds pret valsti. UGF administrācijai nav pienākuma pārbaudīt tiesas un tiesu izpildītāju darbu, un tā pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, pamatojoties uz tiesas spriedumu, tiesu izpildītāja atzinumu un iesniedzēja iesniegumu.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai – tiesas spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks. Ja spriedums nav likumā noteiktajā kārtībā pārsūdzēts, tas joprojām ir spēkā esošs un izpildāms.

Tas nozīmē, ja tiesa ir spriedusi, ka Jums katru mēnesi ir jāieskaita personas, kuras ikdienas aprūpē atrodas Jūsu dēls, kontā noteikta naudas summa, tad līdzekļi, ko Jūs tērējat lidmašīnas biļetēm, nav uzskatāmi par uzturlīdzekļiem, ko noteikusi tiesa, bet gan par brīvprātīgiem papildu izdevumiem savam bērnam.

 Vienīgā iespēja pārtraukt ar tiesas spriedumu noteiktu uzturlīdzekļu piedziņu līdzšinējā kārtībā ir celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņas pārtraukšanu, ja varat pierādīt, ka šādai prasībai ir pamatojums. Prasība ceļama pret personu, kuras labā tiek piedzīti uzturlīdzekļi no Jums.

Tomēr situācijas aprakstā ir daudz neskaidrību, tāpēc nevar viennozīmīgi atbildēt, vai vispār būs iespējams pārtraukt uzturlīdzekļu un uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Tas atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, kāpēc Jūs netikāt informēta par tiesvedības uzsākšanu, lai gan likumā ir noteikts mehānisms, kā atbildētājs par to tiek informēts, un tas noteikts Civilprocesa likuma 56.-60.pantā.

Iespējams, pārceļoties uz dzīvi citā valstī, savu pastāvīgo dzīvesvietu ārzemēs neesat darījusi zināmu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei. Ja persona uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, tai ir pienākums paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par savu un savu nepilngadīgo bērnu dzīvesvietas adresi ārvalstī, lai šādos gadījumos tā būtu sasniedzama saziņai ar valsti un tās institūcijām. Tā ir katra cilvēka personīgā atbildība. Ja tas nav noticis, tiesa un tiesu izpildītājs ir sūtījis pavēstes uz Jūsu deklarēto dzīvesvietas adresi Latvijā.

Tāpat nozīme būs tam, vai līdz šim esat sūtījusi naudu personai, kuras apgādībā atrodas Jūsu dēls, tiesas spriedumā noteiktajā kārtībā (uz bankas kontu) un vai šī persona ir izpildījusi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 13.pantā noteikto pienākumu informēt UGF administrāciju, ja parādnieks atsāk maksāt uzturlīdzekļus, ne vēlāk kā triju darba dienu laikā. Ja persona ir saņēmusi vienlaicīgi uzturlīdzekļus gan no Jums, gan no UGF un Jūs to varat tiesā pierādīt, tai būs šī nauda valstij jāatmaksā.

Savukārt atbilde, kāpēc šī informācija ir nonākusi līdz Jums tikai tagad, kad parādu piedziņu uzsācis UGF, iespējams, slēpjas Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regulā (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Uzturlīdzekļu regula paredz katrā dalībvalstī izveidot centrālo iestādi, kas palīdz pārrobežu  uzturlīdzekļu piedziņas lietu pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un saskaņā ar to brīdī, kad lieta nonākusi līdz UGF, šai iestādei ir tiesības pieprasīt ziņas par uzturlīdzekļu parādnieka dzīvesvietu jebkurā citā ES dalībvalstī. Ja nav zināma konkrēta dzīvesvietas valsts, šī procedūra var prasīt ilgāku laiku.

Jebkurā gadījumā ieteicams sazināties ar UGF administrāciju un informēt par izveidojušos situāciju un noskaidrot lietas apstākļus. Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Atbildes jāmeklē UGF administrācijā”. Savukārt, lai pēc iespējas efektīvāk aizstāvētu savas tiesības tiesā, Jūs neiztiksiet bez jurista, kas specializējies ģimenes tiesībās, padoma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas