E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6766
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Jāgādā dokumenti, kas apliecina īpašuma tiesības

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2015
Vilmārs

Uz 1988.g. piešķirtā zemes gabala piemājas saimniecības izveidei uzbūvēju s-bas ēku. Celtniecība notika saskaņā ar ģenerālo plānu un projektu, kurš saskaņots visās tam laikam atbilstošajās instancēs. Jau 1992.g. izdotajā zemes plānā parādās zeme zem ēkām. 1997.g. ar pagasta zemes komisijas lēmumu zeme tika piešķirta īpašumā ar piebildi, ka uz zemes atrodas ēka jaunbūves stadijā. Par ēku maksāts īpašuma nodoklis. Lai ēku ierakstītu zemesgrāmatā , jāpierāda likumīga būvniecība vai īpašuma tiesības. Tā kā s-bas ēkai tehniskais projekts nav saglabājies un arhīvos nav nodoti celtniecības dokumenti par šo laika periodu, novada būvvalde neatzīst likumīgu būvniecību. Atliek pierādīt ēkas īpašuma tiesības. Lūdzu ieteikumu, kā to izdarīt.

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ļoti žēl, ka neesat parūpējušies par būvniecības dokumentu saglabāšanu. Īpašuma tiesību pierādīšanai ir jāsavāc visi iespējamie dokumenti, kur saimniecības ēka, kaut arī būvniecības stadijā, ir minēta. Pirmām kārtām tas ir Jūsu minētais zemes komisijas lēmums, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi par šo ēku. Iespējams, ir arī kādi citi dokumenti.

Svarīga ir komunikācija ar iestādēm, kurās kārtojat kādas formalitātes. Zemesgrāmatu nodaļas speciālisti Jums pateiks, kādi dokumenti vēl vajadzīgi un, visticamāk, dos padomu, kā tos iegūt.

Ja arī šādus dokumentus nav iespējams sagādāt, tad jāatgriežas sākuma punktā  un jākārto saimniecības ēkas būves legalizācijas procedūra. Kā tas darāms, Jums paskaidros vietējā būvvaldē. Šī procedūra, protams, prasīs finansiālus izdevumus.

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā sadaļā „Zemes un ēku (būvju) īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā nepieciešamie dokumenti” atrodama izsmeļoša informācija par šīs formalitātes kārtošanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas