E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5488
Lasīšanai: 3 minūtes

Jārīkojas visiem kaimiņiem vienoti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2014
Aija

Kaimiņi daudzdzīvokļu mājā ir atvēruši suņu viesnīcu. Tas traucē citiem mājas iedzīvotājiem, liftā mūžīgās smakas, suņu, riešana, kaukšana utt. Jautājums - vai ir likumīgi bez mājas iedzīvotāju piekrišanas veikt šāda veida uzņēmējdarbību?

A
atbild:
03. novembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma likuma 10.panta „Dzīvokļa īpašnieka pienākumi” sestajā daļā cita starpā ir noteikts šāds dzīvokļa īpašnieka pienākums: „/../ saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā;/../”

Var teikt, ka ar suņu viesnīcu tiek pazemināta apkārtējās vides kvalitāte un varētu būt apdraudēta arī pārējo iedzīvotāju drošība koplietošanas telpās.

Iespējama dažāda rīcība:

1) visiem pārējiem kaimiņiem ar protestu vērsties pie attiecīgā dzīvokļa īpašnieka, prasot pārtraukt suņu uzturēšanos dzīvoklī (jau iepriekš paredzams, ka tas nebūs iedarbīgi);

2) ziņot VID, ka attiecīgajā adresē notiek komercdarbība un panākt, ka šeit notiek pārbaude, vai komercdarbība notiek oficiāli (visticamāk, komercdarbība ir nelegāla, bet to pierādīt, iespējams, arī nebūs vienkārši, jo dzīvokļa īpašnieks var mēģināt pierādīt, ka visi suņi pieder viņam);

3) ja neērtības skar koplietošanas telpas, var ar kolektīvu vēstuli par to ziņot mājas pārvaldniekam (šeit daudz kas atkarīgs no viņa attieksmes un rīcībspējas);

4) ja ir trokšņi vēlu vakaros un citāda mieru traucējoša rīcība, var aicināt pašvaldības policiju.

Katrā ziņā atklāti jāsaka, ka šo biznesu izskaust nebūs viegli.

Nekāda ļoti iedarbīga mehānisma situācijas regulēšanai nav. Dzīvokļa īpašuma likuma 9.panta („Dzīvokļa īpašnieka tiesības”) pirmā daļa nosaka: „Dzīvokļa īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, tai skaitā tiesības:

1) valdīt un lietot dzīvokļa īpašumu, iegūt no tā labumu, izmantot to pēc sava ieskata mantas pavairošanai un vispār lietot to jebkādā veidā, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi un ciktāl tas nerada traucējumus citiem dzīvokļu īpašniekiem;/../”

Bet nekur nav teikts, kādas sankcijas piemērojamas, ja dzīvokļa izmantošanas veids rada traucējumus citiem dzīvokļa īpašniekiem. Katrā ziņā visiem kaimiņiem ir jādarbojas, citādi iznāks tikai individuāls kašķis bez rezultāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas