E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5289
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli no zemes pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. septembrī, 2014
Inta

Labdien, vēlos pārdot zemi, esmu pirmās pakāpes mantiniece, cik procenti man būs jāmaksā ienākuma nodoklis?

A
atbild:
30. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zeme ir nekustamais īpašums, un ienākumam no pārdošanas piemēro kapitāla pieauguma nodokli (15%). To nosaka likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Kapitāla pieaugums, atsavinot (pārdodot) nekustamo īpašumu, tiek noteikts no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot tā iegādes vērtību un nekustamā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Nodoklis jāmaksā no starpības, ja tāda veidojas. 

Lai pateiktu, vai Jums būs jāmaksā nodoklis, ir nepieciešams vairāk informācijas. Likums paredz vairākus gadījumus, kad nodoklis nav jāmaksā. Atsevišķi noteikumi ir lauksaimniecības zemes pārdošanā. Svarīgi, vai tas ir vienīgais īpašums. Jo ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis maksātāja vienīgais nekustamais īpašums. 

Par nodokļa  piemērošanu savā konkrētajā gadījumā, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, Jums ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. To var izdarīt jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas