E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5178
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļa papildu atvieglojumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. septembrī, 2014
Mārtiņš

Labdien! No 2010.g. esmu 2.grupas strādājošs invalīds. Darba devējam vienmēr esmu rakstiski iesniedzis VDĀEK lēmumus. 21.07. tika piešķirta vecuma pensija, bet arī saglabājas 2.gr. invaliditāte, turpinu strādāt. Saņemot algas aprēķinu 8.septembrī par augustu, konstatēju, ka man nav piemēroti nodokļa atvieglojumi 154 EIRO. 3.septembrī kopā ar grāmatvedi konstatējām, ka VID EDS ir ievadīti dati par vecuma pensijas piešķiršanu, bet nav par 2.grupas invaliditāti. Tajā pat dienā - 3.septembrī – pats personīgi tos iesniedzu VID un 4.septembra rītā pl. 7 jau atnāca EDS paziņojums par izmaiņu reģistrāciju EDS. Pl. 9 kopā ar grāmatvedi apskatījām EDS jauno saturu. Kam vajadzēja VID iesniegt invaliditātes apliecinošos dokumentus no 2010.g.? 1) man - darba ņēmējam, 2)VSAA - par vecuma pensiju viņi iesniedza, bet lēmumu par to, ka turpina maksāt invaliditātes pensiju nē, 3) grāmatvedei - reģistrēt EDS, jo no 2010.g. dokumenti viņai bija. Grāmatvedei bija 4., 5.septembris, vēl 8.septembra rīts, lai aprēķinātu algu ar nodokļa atlaidēm. Tas netika izdarīts, un 8.septembrī saņēmu algas aprēķinu bez 154 EIRO atvieglojumiem. Tagad sola pārrēķināt. Cik ilgā laikā tas viņai jāizdara?

A
atbild:
22. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Šā gada 1.jūnijā tika ieviestas elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas. Ziņu sniegšanas un citi pienākumi ir noteikti Ministru kabineta noteikumos „Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa”. 

Algas nodokļa grāmatiņa ir ieraksts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informācijas sistēmā, un tā ir pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). 

VID rīcībā esošie dati par nodokļu maksātājiem uz elektronisko sistēmu tika pārcelti automātiski. Taču ir arī noteikti gadījumi, kad nodokļu maksātājam pašam ir pienākums tos aktualizēt. 

Apjomīgās elektroniskās algu grāmatiņu sistēmas ieviešanas sākumā ir bijuši gadījumi, kad atklājušās neatbilstības. Bet tāpēc ir iespējama saziņa ar VID, lai šos jautājumus noskaidrotu un problēmas novērstu, un uz to vienmēr norādīts VID informatīvajos materiālos darba devējiem un nodokļu maksātājiem. 

Turklāt katram cilvēkam pašam, kurš lieto internetu, EDS ir pieeja savai algas nodokļa grāmatiņai, tātad par ierakstu atbilstību katrs pats var pārliecināties. 

Elektronisko algas nodokļu grāmatiņu ieviešana paredz dažus jaunumus, piemēram, persona var izvēlēties, vai grāmatiņā esošo informāciju par invaliditāti sniegt darba devējam. Tātad tas ir jānorāda pašam nodokļa maksātājam. 

Vairākos gadījumos personām no 2014.gada 1.jūnija obligāti grāmatiņā bija jāveic atzīme par galveno ienākuma gūšanas vietu, tajā skaitā, ja 2013.gada laikā neapliekamais minimums un atvieglojumi atsevišķos periodos piemēroti dažādās ienākumu gūšanas vietās. 

VID elektroniski informēja darba devēju vai citu ienākuma izmaksātāju par izmaiņām darbiniekam piemērojamos atvieglojumos, nosūtot informāciju uz e-pasta adresi, kas norādīta funkcionalitātē „Sarakste ar VID”. 

Darba devējs, pamatojoties uz darba ņēmēja grāmatiņā veiktajām izmaiņām, var veikt taksācijas gada nodokļa pārrēķinu. Tātad to var izdarīt par šogad laikus nepiemēroto nodokļa atvieglojumu. Grāmatvedībā varat noskaidrot, kāpēc uzreiz netika piemērots nodokļa papildu atvieglojums, kā arī, kad piemēros nodokļa atvieglojumu par iepriekšējo periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas