E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5060
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja tēvs dzīvo Anglijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2014
Sintija

Bērna tēvs dzīvo Anglijā, es ar bērnu Latvijā. Bērna tēvs neliekas ne zinis par tikko dzimušo. Kur un kā lai pieprasām uzturlīdzekļus, ja neatrodamies vienā valstī?

A
atbild:
26. augustā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja ir skaidri zināms, ka bērna tēvs uzturas kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm  Anglija ir ES dalībvalsts), palīdzēt var 2008.gada 18.decembrī Eiropas Savienības Padomē pieņemtā Regula Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietās jeb tā sauktā Uzturlīdzekļu regula.

Šī regula atvieglo tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā Eiropas Savienības dalībvalstī, ja prasītājs (māte) un atbildētājs (tēvs) dzīvo dažādās ES valstīs. Regula paredz, ka katrā ES dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kura pieņem un pārsūta pārrobežu pieteikumus uz citām ES dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas pilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācija.

Rīcību secība

Jūs varat rīkoties divējādi:

 1. Vispirms vērsties Latvijas tiesā pēc savas deklarētās dzīvesvietas ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam. Vēlāk, kad ir pieņemts tiesas nolēmums un tas stājies spēkā, ir jānodod šis spriedums piespiedu izpildei attiecīgajā ES dalībvalstī, iesniedzot pārrobežu pieteikumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem.

2. Uzreiz iesniegt pārrobežu pieteikumu fonda administrācijā par uzturlīdzekļu piedziņu pēc atbildētāja dzīvesvietas attiecīgajā ES dalībvalsts tiesā atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas nosacījumiem.

Abos gadījumos UGF fonda administrācija palīdzēs aizpildīt pārrobežu pieteikumus atbilstoši Uzturlīdzekļu regulas prasībām un kopā ar pavaddokumentiem pārsūtīs attiecīgās ES dalībvalsts centrālajai iestādei pārrobežu uzturlīdzekļu lietās.

Abos gadījumos pieteikumu sagatavošanas process ir bez maksas, taču jārēķinās, ka ārvalsts iestādes var pieprasīt papildu dokumentus vai pierādījumus tās valsts valodā. Tādā gadījumā dokumentu tulkošanu nodrošina pats iesniedzējs. Izņēmuma gadījumos tulkojumu veic fonda administrācija, ja iesniedzējs var iesniegt dokumentu, kas apliecina maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu.

Savā jautājumā gan neesat norādījusi, vai bērna tēvs ir atzinis paternitāti. Proti, vai bērna tēvs ir norādīts bērna dzimšanas apliecībā. Ja nav, tad pirmām kārtām būs jānosaka paternitāte. Vairāk par to iespējams izlasīt LV portāla skaidrojumā Paternitāte - bērna izcelšanās noteikšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas