E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3472
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Uzturēšanās atļauja un vīza

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. janvārī, 2014
Alise Bērziņa

Labdien! Kāda ir būtiskākā atšķirība starp uzturēšanās atļauju un vīzu? Vai privātpersonu, kurai ir piešķirta vīza uz 5 gadiem, var uzskatīt par Latvijas rezidentu?

A
atbild:
10. janvārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Migrācijas nodaļa skaidro: „Saskaņā ar Imigrācijas likuma 1.panta pirmās daļas 10.punktu uzturēšanās atļauja ir dokuments, kas ārzemniekam dod tiesības uzturēties Latvijas Republikā noteiktu laiku (termiņuzturēšanās atļauja) vai pastāvīgi (pastāvīgās uzturēšanās atļauja).

Savukārt 11.punktā noteikts, ka vīza ir noteikta parauga ielīme ceļošanas dokumentā, kas apliecina, ka persona ir pieprasījusi atļauju ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā vai jebkurā Šengenas līguma dalībvalstī, vai vairākās Šengenas līguma dalībvalstīs vai šķērsot to teritoriju tranzītā un ka vīzu izsniegusi institūcija atbilstoši savai kompetencei nesaskata šķēršļus tam, ka persona vīzā norādītajā laikposmā tik reizes, cik vīzā norādīts, ieceļo un uzturas Latvijas Republikā vai jebkurā Šengenas līguma dalībvalstī, vai vairākās Šengenas līguma dalībvalstīs. Vīza pati par sevi nedod tiesības ieceļot Latvijas Republikā vai kādā no Šengenas līguma dalībvalstīm.” 

Parasti vīza tiek izmantota, ja uzturēšanās  Latvijas Republikā paredzēta neilgu laiku (ne ilgāk par 90 dienām pusgada laikā, skaitot no pirmās ieceļošanas dienas). Ja ārzemnieka uzturēšanās paredzēta ilgāka, viņam jāpieprasa uzturēšanās atļauja.

Visi termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanas pamati uzskaitīti Imigrācijas likuma 23.panta pirmajā daļā, bet pastāvīgās uzturēšanās atļaujas - Imigrācijas likuma 24.panta pirmajā daļā, norāda PMLP. 

Attiecībā uz jautājumu par personu, kura ir uzskatāma par Latvijas rezidentu, tas ir atkarīgs no ilguma, kādā persona nepārtraukti uzturas Latvijā. VID Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste skaidro: „Nodokļu normatīvo aktu piemērošanai persona ir uzskatāma par Latvijas rezidentu, ja tās deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā vai arī persona uzturas Latvijā 183 dienas vai ilgāk jebkurā 12 mēnešu periodā, kas sākas vai beidzas taksācijas gadā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas