E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32431
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Kā kredītizsniedzēji pārliecinās par personas identitāti

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Eva

Vai cita persona, zinot manu vārdu, uzvārdu un personas kodu, var paņemt ātro (vai kādu citu) kredītu uz mana vārda? Esmu dzirdējusi, ka ātro kredītu kompānijām ir pienākums pārliecināties, vai vārds, uzvārds, personas kods sakrīt ar īpašnieka vārdu, uzvārdu konta numuram, no kura kredītņēmējs ieskaita kredīta izsniedzējam minimālo summu bankas konta apliecināšanai. Vai praksē notiek?

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmumi  ātro kredītu izsniedzēji savās mājaslapās norāda, kādā veidā tiek identificēta persona, kura vēlas saņemt kredītu. No attiecīgās informācijas secināms, ka nepietiek vien ar personas vārdu, uzvārdu un personas kodu. Piemēram, var būt jāpārskaita viens cents no sava bankas konta vai jāidentificējas ar internetbanku vai drošu elektronisko parakstu. 

Savukārt par jautājumā minēto iespējamību, ka varētu tikt pie aizdevuma, izmantojot svešus datus, informējam, ka Krimināllikuma 145. pantā noteikts: par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums,  soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas