E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32402
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: E-vide

Vai alga samazinās, ja nodokļa grāmatiņā ir norāde nepiemērot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu

J
jautā:
15. aprīlī, 2024
Iveta

Labdien! Ja darbinieks izvēlas vietnē eds.vid.gov neielikt ķeksīti pie prognozējamā mēneša neapliekamā ienākumā, vai darba devējs drīkst tāpēc samazināt darba algu? Kad darba devējam tika paskaidrots, ka tā ir darbinieka brīva izvēle, darba devējs paziņoja, ka ķeksīša neielikšanas gadījumā tiks samazināta darba alga. 

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējs nesamazina jūsu bruto algu, kāda tā ir paredzēta darba līgumā. 

Ja ikmēneša algai netiek piemērots prognozētais neapliekamais minimums, tad algai nav ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamās daļas, nodoklis tiek ieturēts no visas algas, tāpēc tā pēc nodokļiem izmaksai ir mazāka. 

Pirms aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākumiem piemēro neapliekamo minimumu. Gada laikā prognozēto mēneša neapliekamo minimumu algai pārsvarā piemēro darba devējs, kuru darbinieks atzīmējis savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā par galveno ienākuma gūšanas vietu.  

Savukārt par visu kalendāra gadu gada ienākumu deklarācijā piemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, var veidoties gan nodokļa pārmaksa (ja neapliekamais minimums nav izmantots), gan piemaksa (ja gada laikā ir piemērots lielāks neapliekamais minimums, nekā tas paredzēts, aprēķinot nodokli visam gada kopējam saņemtajam ienākumam).

2024. gadādiferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšanai ir noteikti šādi lielumi:

  • maksimālais neapliekamais minimums – 6000 eiro; 
  • apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo neapliekamo minimumu, – 6000 eiro; 
  • apliekamā ienākuma apmērs, virs kura nepiemēro diferencēto neapliekamo minimumu, – 21 600 eiro; 
  • koeficients – 0,38462. 

Prognozēto mēneša neapliekamo minimumu aprēķina divreiz gadā – periodam no 1. janvāra līdz 31. jūlijam un no 1. augusta līdz 31. decembrim. Aprēķinot prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, izmanto formulu katram aprēķina periodam atsevišķi un ņem vērā apliekamo ienākumu, kas attiecīgi gūts no pirms pirmstaksācijas gada 1. oktobra līdz pirmstaksācijas gada 30. septembrim vai no pirmstaksācijas gada 1. decembra līdz taksācijas gada 31. maijam. 

Aprēķinātā prognozētā mēneša neapliekamā minimuma apmēru var apskatīt Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Algas nodokļa grāmatiņa”, kur ir iespējams arī veikt atzīmi par prognozētā mēneša neapliekamā minimumu nepiemērošanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas