E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32314
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā atbrīvoties no ceļa servitūta

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Daniela

Sveicināti! Man ir jautājums par ceļa servitūtu, kas atrodas manā īpašumā, bet minētais servitūts ir vienošanās starp lauksaimnieku, mana īpašuma iepriekšējo īpašnieku, un pagasta pārvaldes direktoru. Kad es attiecīgo īpašumu nopirku, ar mani neviens ne par ko nevienojās. Kas jādara, lai atceltu vienošanos starp lauksaimnieku un pagasta direktoru un lai konkrētais ceļa servitūts nebūtu manā īpašumā? Faktiski tas pat nav ceļš, bet mana īpašuma mauriņš/dārzs.

A
atbild:
10. aprīlī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1130. pants noteic, ka servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu. 

Servitūtu nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu. No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās. 

Iepriekš LV portālam zvērināts advokāts Imants Muižnieks ir skaidrojis, ka servitūts nodibināms tikai tad, ja tas objektīvi nepieciešams valdošajam īpašumam, nevis tādēļ, lai radītu ērtības valdošā nekustamā īpašuma īpašniekam. Ja apstākļi ir mainījušies un zudusi nepieciešamība valdošajam īpašumam izlietot servitūtu, proti, servitūts vairs nekalpo valdošā nekustamā īpašuma labumam, to var atcelt. Piemēram, ja pastāv iespēja valdošajā īpašumā iebraukt pa citu ceļu. 

Ja vēlaties atcelt servitūtu, par to ir jāvienojas ar valdošo īpašumu. Ja vienošanos neizdodas panākt, jāvēršas ar prasību tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas