E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32254
Lasīšanai: 4 minūtes

Par saimnieciska rakstura izmaiņām iestādē lemj tās dibinātājs

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Vineta

Labdien! Strādāju pašvaldības struktūrvienībā, sociālās aprūpes iestādē. Zināms, ka iepriekšējā gadā iestāde strādāja ar ne mazāk kā 300 000 eiro peļņu, savukārt šogad jau vairākkārt izskanējis fakts, ka tiks samazinātas iestādes darbinieku štata vietas, jo neesot pietiekami daudz līdzekļu, lai izmaksātu algas. Vai iepriekšminētā rīcība (štatu samazināšana, lai gan iestāde strādāja ar peļņu) ir uzskatāma par objektīvu un tiesisku? Vai vadītājam nevajadzētu pārstāvēt darbinieku intereses pašvaldības sēdēs, norādot uz nepamatotu pašvaldības spiedienu par štata vietu samazinājumu? Reālajā situācijā mums trūkst darbaspēka, jo daudzi slimo, ir tādi, kuri netiek galā ar smago darbu, pastrādā vien īsu laiku un uzraksta atlūgumu, bet vadītāja uz šo informāciju nereaģē, izliekoties nedzirdam darbinieku stāstīto.

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Iestādes dibinātājam, kas konkrētajā situācijā ir pašvaldība, ir tiesības veikt saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumus un īstenot darbinieku skaita samazināšanu vai amatu likvidēšanu iestādē, izvērtējot savā rīcībā esošo informāciju, finanšu resursus u. c. apstākļus. Par šādām izmaiņām iestādes darbinieki ir jāinformē. Darbinieki, ar kuriem darba attiecības paredzēts izbeigt, jāinformē rakstveidā vienu mēnesi iepriekš. Darba likuma 108. pantā ir noteiktas konkrētas priekšrocības turpināt darba attiecības darbinieku skaita samazināšanas gadījumā, kas nozīmē, ka darba devējam ir jāveic darbinieku vērtēšana, ievērojot Darba likuma nosacījumus.

Saskaņā ar Darba likuma 104. panta pirmo daļu darbinieku skaita samazināšana ir darba līguma uzteikums tādu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Ja darba devējs uzskata par lietderīgu uzņēmumā veikt saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumus un to rezultātā īstenot darbinieku skaita samazināšanu vai amatu likvidēšanu, tad darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – darbinieku skaita samazināšana, ievērojot Darba likuma 26. nodaļā noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību (tai skaitā Darba likuma 101. panta ceturtajā daļā darba devējam noteikto pienākumu).

Ja darba attiecības tiek izbeigtas, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, darbiniekam ir izmaksājams atlaišanas pabalsts Darba likuma 112. pantā norādītajā apmērā, ņemot vērā darbinieka darba stāžu konkrētajā uzņēmumā.

Ja iestādes darbinieki ir saskārušies ar situāciju, kad tās vadītājs ignorē darbinieku sniegto informāciju (vēlams rakstveida iesniegumus par darba organizācijas uzlabošanu iestādē), tad viņiem ir tiesības vērsties pie pašvaldības domes deputātiem un informēt par situāciju. Tāpat iestādes darbinieki ir tiesīgi kolektīvi rakstveidā vērst pašvaldības domes/atbildīgas komitejas uzmanību uz darbaspēka problēmām iestādē, kā arī, lai novērstu neskaidru pieņēmumu izplatību, noskaidrot faktisko situāciju par pašvaldības nodomiem konkrētās iestādes turpmākās darbības nodrošināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas