E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32199
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai, atsakoties no pašvaldības bērnudārza, saglabājas līdzfinansējums privātajam bērnudārzam

J
jautā:
22. martā, 2024
Lelde

Labdien! Mans bērns (2,6 gadus vecs) jau gadu Rīgā apmeklē privāto bērnudārzu un tajā ir iejuties. Ja mēs saņemam uzaicinājumu iestāties pašvaldības bērnudārzā, bet labprāt turpinātu apmeklēt privāto bērnudārzu, vai zaudēsim pašvaldības līdzfinansējumu? 

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Izglītības likums paredz, ka šādā gadījumā pašvaldībai ir jāturpina līdzfinansēt bērna izglītošanu privātajā izglītības iestādē. 

Jūsu situācijā būtiska ir Izglītības likuma 17. panta 2.1 un 2.3 daļa

17. panta 2.1 daļā teikts: ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. 

Savukārt 17. panta 2.3 daļā teikts: pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas šā panta 2.1 daļā noteiktajos gadījumos, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šā izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē. 

Vienlaikus jāņem vērā, ka Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļa noteic, ka pašvaldība savos saistošajos noteikumos definē kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 un 2.3 daļā noteikto izmaksu segšanu. 

Rīgas domes noteikumu “Kārtība, kādā Rīgas valstspilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju” 54. punkts ar apakšpunktiem paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajā izglītības iestādē piešķir un izmaksā, ja pastāv visi turpmāk minētie nosacījumi: 

  • bērns ir vismaz pusotru gadu vecs; 
  • bērna un vecāku, bērna likumiskā pārstāvja vai audžuģimenes dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā; 
  • bērnam nav nodrošināts pašvaldības finansēts vai līdzfinansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums; 
  • Valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzē ir reģistrēti dati par to, ka bērns ir uzņemts un apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē; 
  • privātās izglītības iestādes dibinātājs ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu ir noslēdzis Finansēšanas līgumu; 
  • bērnam nav izsniegts noteikumu 52. punktā minētais pirmsskolas izglītības satura apguves vērtējums un izziņa par programmas apguvi; 
  • vecāki privātajai izglītības iestādei ir devuši rakstveida piekrišanu saņemt pašvaldības līdzfinansējumu par privātās izglītības iestādes bērnam sniegto pakalpojumu, un par to privātā izglītības iestāde, izmantojot Rīgas domes Vienotās informācijas sistēmas lietojumprogrammas KAVIS-IZGLĪTĪBA Pirmsskolu rindu modulī esošo funkcionalitāti, ir veikusi atzīmi. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas