E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32111
Lasīšanai: 3 minūtes

Transportlīdzekļu tirdzniecības nosacījumi

J
jautā:
18. martā, 2024
Raitis

Labdien! Man ir jautājums par automašīnu tirdzniecību. Vēlos uzsākt automašīnu tirdzniecību pēc pasūtījuma. Vai automašīna sākotnēji būtu obligāti jāreģistrē kā firmai piederoša? Vai drīkst ar visiem dokumentiem to uzreiz nodot klientam, lai auto reģistrāciju klients veiktu pats? 

A
atbild:
08. aprīlī, 2024

Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecība ir Latvijā nereģistrētu transportlīdzekļu un to numurēto agregātu pārdošana vai arī Latvijā reģistrēto attiecīgo preču pārdošana, veicot komercdarbību. 

Ar transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecību ir tiesības nodarboties komersantam, kas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ierīkojis un reģistrējis transportlīdzekļu tirdzniecības vietu. 

Komersanta iekārtotā tirdzniecības vieta, kurā tiks veikta tirdzniecība ar transportlīdzekļiem un to numurētajiem agregātiem, noteiktajā kārtībā jāreģistrē CSDD. 

Komersants vienlaikus var ierīkot vairākas tirdzniecības vietas. Vienā tirdzniecības vietā tirdzniecība atļauta tikai vienam komersantam. 

Lai reģistrētu tirdzniecības vietu, komersantam jāiesniedz iesniegums CSDD. 

Komersantam, kas nodarbojas ar lietotu automobiļu tirgošanu, ir saistoši Ministru kabineta noteikumi Nr. 876 “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi”, kuros papildus citiem tirdzniecības nosacījumiem ir noteikti transportlīdzekļu tirdzniecībai nepieciešamie dokumenti. 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 876 “Transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecības noteikumi” 28. punktam transportlīdzekli vai tā numurēto agregātu atļauts pieņemt tirdzniecībā, ja komersants, kurš nodarbojas ar transportlīdzekļu un to numurēto agregātu tirdzniecību, to kā preci iegādājies no izgatavotāja vai tā oficiālā pārstāvja, ievedis no ārvalsts vai iegādājies no personas, kurai transportlīdzeklis vai numurētais agregāts reģistrēts ārvalstī, ieguvis īpašuma tiesības uz transportlīdzekli vai tā numurēto agregātu, kas noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā. Šajā gadījumā transportlīdzeklis vai tā numurētais agregāts komersanta īpašumā nav jāreģistrē, taču komersants aktā par transportlīdzekļa vai tā numurētā agregāta pieņemšanu tirdzniecībā apliecina īpašuma tiesību iegūšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas