E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32104
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai jāreģistrējas PVN maksātāju reģistrā

J
jautā:
17. martā, 2024
Deniss

Es plānoju reģistrēt kompāniju (mazkapitāla SIA), kura sniegs konsultēšanas pakalpojumus kompānijai Portugālē. Nav plānots, ka 2024. gadā apgrozījuma apjoms pārsniegs 40 000 eiro. Tomēr PVN maksātāja numurs (VAT number) ir nepieciešams saistību noformēšanai. Kompānijai Portugālē ir reģistrēts VAT numurs. Vai es pareizi sapratu, ka PVN numurs netiek piešķirts, ja tas netiek atsevišķi reģistrēts? Citiem vārdiem sakot, vai, reģistrējot mazkapitāla SIA, PVN/VAT numurs netiks automātiski piešķirts? Vai būs nepieciešams pieskaitīt PVN konsultēšanas pakalpojumiem, ja gala patērētājs ir kompānija Portugālē? Jau iepriekš pateicos par atbildi!  

A
atbild:
02. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja pakalpojuma saņēmējs (uzņēmums) ir citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī reģistrēts PVN maksātājs, pakalpojumu sniegšanas vieta vispārīgā gadījumā nosakāma atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajai daļai, un tā ir pakalpojumu saņēmēja saimnieciskās darbības mītnes vieta. Šajā gadījumā ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā pirms pakalpojuma sniegšanas. Par PVN samaksu būs atbildīgs pakalpojuma saņēmējs savā valstī. 

Atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmajā daļā noteiktajam nodokļa maksātājs reģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, pirms tas: 

  • veic ar nodokli apliekamos darījumus; 
  • saņem tādus pakalpojumus iekšzemē, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu; 
  • sniedz tādus pakalpojumus, kuru sniegšanas vieta saskaņā ar šā likuma 19. panta pirmo daļu ir cita dalībvalsts un attiecībā uz kuriem par nodokļa samaksu ir atbildīgs pakalpojumu saņēmējs. 

Nodokļa rēķinā par konsultāciju pakalpojumiem tiesības norādīt PVN ir tikai reģistrētam PVN maksātājam. 

Ja jums ir jautājumi par PVN piemērošanu, informācija individuālā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņai var izmantot Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļu “Sarakste ar VID”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas