E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32105
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

21% PVN nedzīvojamu telpu rēķinam

J
jautā:
17. martā, 2024
Lasma

Vai apsaimniekotājs drīkst aplikt ar 21% PVN nedzīvojamu telpu rēķinu, kurās nenotiek nekāda veida uzņēmējdarbība, kā arī adresē nav reģistrēts neviens uzņēmums? Apsaimniekotājs par to ir informēts, telpu statusa maiņa ir procesā uz dzīvojamajām telpām (mūsu gadījumā dzīvokli). Ūdens un siltums tiek izmantots mājsaimniecības nolūkos. Paldies! 

A
atbild:
25. martā, 2024

Ņemot vērā, ka nav zināmi pušu līgumattiecību nosacījumi, sniedzam teorētisku informāciju par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu. 

Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pakalpojumus, preces un pakalpojumus jeb t. s. komunālos pakalpojumus apliek ar PVN 21 procenta likmi. 

Siltumenerģijai piemēro samazināto likmi 12 procentu apmērā, ja tās faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas pērk un patērē siltumenerģiju mājsaimniecības vajadzībām. PVN reglamentējošie normatīvie akti nenosaka telpu statusu kā nosacījumu samazinātās likmes piemērošanai siltumenerģijai. 

Ja fiziskā persona pērk un patērē siltumenerģiju arī profesionālās darbības vajadzībām, tā paziņo par siltumenerģijas lietošanas mērķi piegādātājam vai personai, kura nodrošina dzīvojamās mājas pārvaldīšanu. 

Konkrēts veids, kādā minētā informācija nododama, PVN reglamentējošajos normatīvajos aktos nav noteikts. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas