E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32097
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vai darba devējam ir jāiesniedz laulības apliecība

J
jautā:
17. martā, 2024
Inga

Labdien! Vai man ir pienākums informēt darba devēju par stāšanos laulībā gadījumā, ja nemainu uzvārdu un ja laulība tiek reģistrēta ikgadējā atvaļinājuma laikā? Vai man darba devējam šādā situācijā ir jāiesniedz laulības apliecība?

A
atbild:
21. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 33. panta otrā daļa paredz, ka ģimenes stāvoklis ir viena no kategorijām, kas ir tieši vai netieši diskriminējoša, tādēļ jau darba intervijā nav pieļaujami tādi darba devēja jautājumi, kas neattiecas uz paredzētā darba veikšanu vai nav saistīti ar pretendenta piemērotību attiecīgajam darbam. 

Līdz ar to normatīvie akti neparedz tiesības darba devējam prasīt darbiniekam laulību gadījumā uzrādīt laulības apliecību, jo informācija par ģimenes stāvokli nav saistīta ar darba tiesiskajām attiecībām un neietekmē nodarbinātību.  

Ja laulību rezultātā ir mainījušies personas dati, piemēram, uzvārds, darbiniekam ir jāiesniedz darba devējam jauno personu apliecinošo dokumentu (pases, ID kartes) informācija.  

Uzrādīt laulības apliecību būtu nepieciešams gadījumā, ja darbiniekam ir tiesības uz koplīgumā vai sociālo garantiju nolikumā paredzēto darba devēja vienreizējo pabalstu laulību gadījumā. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas