E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31946
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra

Horeogrāfiskie darbi un pantomīmas ir aizsargājamie darbi

J
jautā:
04. martā, 2024
Inna

Netradicionālo deju kolektīva vadītāja pati veido dejotājam horeogrāfiju. Ja kāds cits kolektīvs vēlas izmantot viņas veidoto horeogrāfiju, vai to var darīt, nesaskaņojot ar viņu? Horeogrāfija nav reģistrēta autoru biedrībā. Vai drīkst iesniegt pretenziju tam kolektīvam, kas nozaga horeogrāfiju?  

A
atbild:
02. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Autortiesību likuma 4. panta 3. punktam horeogrāfiskie darbi un pantomīmas ir aizsargājamie darbi (autortiesību objekts, neatkarīgi no izpausmes formas un veida).  

Autortiesības pieder darba radītājam – autoram –, tiklīdz darbs ir radīts, neatkarīgi no tā, vai darbs ir pabeigts (Autortiesību likuma 2. panta pirmā daļa). Autoram attiecībā uz savu darbu ir neatsavināmas personiskās tiesības (Autortiesību likuma 14. panta pirmā daļa). Autora mantiskās tiesības (Autortiesību likuma 15. pants) paredz, ka, izņemot likumā noteiktus speciālus gadījumus, tikai autors var atļaut vai aizliegt savu darbu izmantot, kā arī prasīt vai neprasīt atlīdzību par sava darba izmantošanu.   

Lai izmantotu ar autortiesībām aizsargātu darbu, izmantotājam par katru darba izmantošanas veidu un katru darba izmantošanas reizi jāsaņem atļauja. Strīdi, kas saistīti ar autortiesību pārkāpšanu, tiek risināti saskaņā ar Civilprocesa likumu, ņemot vērā sacīkstes principu. Proti, katrai pusei ir jāpierāda savi argumenti ar faktiem un pierādījumiem, tātad puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, sākotnēji risinot strīdu, iesniedzot pretenziju izmantotājam par darba izmantošanu bez autora atļaujas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas