E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31701
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra

Autortiesības un metu konkurss

J
jautā:
06. februārī, 2024
Otto

Mākslinieks piedalās pašvaldības organizētā metu konkursā. Konkursa nolikumā ir teikts, ka konkursa godalgoto vietu ieguvēji atbilstoši Autortiesību likumam piešķir pasūtītājam visas izņēmuma tiesības attiecībā uz meta piedāvājuma izmantošanu, lietošanu un pārveidošanu jebkurā laikā un jebkuriem mērķiem, tai skaitā pasūtītājs var publiskot meta piedāvājumu. Autora personiskās tiesības tiek saglabātas saskaņā ar Latvijas Republikā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Vai tas nozīmē, ka pasūtītājs, izgatavojot darbu pēc autora skices, var to grozīt, pārveidot vai mainīt pēc savas patikas? Vai autors var iebilst, ja kaut kas tiek darīts citādi, nekā ir metā?

A
atbild:
29. februārī, 2024
Olga Lauva
juriste
Kultūras ministrija
Ilona Pētersone, Autortiesību nodaļas vadītāja

Atbilstoši Ministru kabineta  2017. gada 28. februāra noteikumu Nr. 107 “Iepirkuma procedūru un metu konkursu norises kārtība” 220. punktam godalgas izsniedz metu konkursa nolikumā norādītajā termiņā. Godalgotie meti pāriet pasūtītāja īpašumā, ja metu konkursa noteikumos nav noteikts citādi. Dalībnieks saglabā personiskās autortiesības saskaņā ar Autortiesību likumu. Metu konkursa dalībnieku autortiesības uz līdzdalību metu turpmākajā izstrādē un izmantošanā ievēro saskaņā ar Autortiesību likumu.

Ņemot vērā normatīvos aktus un autortiesību atrunu par izņēmuma tiesībām, konkursa uzvarētāji nodod pasūtītājam autora mantiskās tiesības uz uzvarējušajiem metiem līgumā noteiktajā apmērā.

Taču autora personiskās tiesības paliek spēkā, proti, meta autoram joprojām ir tiesības uz viņa darba neaizskaramību atbilstoši Autortiesību likuma 14. panta pirmās daļas 5. punktam. Ņemot vērā minēto, izmaiņas, kuras skar tās meta daļas, kas aizsargātas ar autortiesībām (proti, autora īpašo un radošo redzējumu par konkrēto metu), būtu jāsaskaņo ar meta autoru. Citiem vārdiem, autoram nav tiesību iebilst pret tīri tehniska un funkcionāla rakstura izmaiņām.

Līdz ar to pasūtītājam jau līgumā ar autoru iespēju robežās vajadzētu vienoties par to, kādus grozījumus pasūtītājs veiks.

Autortiesībām ir personisku un mantisku tiesību raksturs, proti, autoram saistībā ar radīto darbu pieder Autortiesību likuma 14. pantā uzskaitītās autora personiskās tiesības, kuras ir neatsavināmas. Viena no tām ir tikt atzītam par autoru. Vienlaikus autoram piemīt arī Autortiesību likuma 15. pantā uzskaitītās autora mantiskās tiesības, kas ir atsavināmas vai licencējamas, piemēram, tiesības reproducēt (kopēt darbu), tiesības padarīt darbu pieejamu sabiedrībai un citas tiesības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas