E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31792
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Būvdarbu izpildes kvalitāte

J
jautā:
12. februārī, 2024
Voldemārs

Labdien! Pie manas mājas veica ūdensvada un kanalizācijas vadu izbūvi. Šo darbu gaitā tika griezts ceļa seguma asfalts un pēc tam izbūvēts “ielāps”. Nekvalitatīva darba dēļ “ielāps” iesēdās un izveidoja peļķi. Tā atrodas pret vārtiem, līdz ar to katra garām braucošā automašīna nošļāc vārtus ar ūdeni un koka dēlīši pastiprināti pūst. Arī es nevaru atrasties vārtu tiešā tuvumā, piemēram, doties ārā no sava īpašuma, ja tuvojas auto. Iesakiet, lūdzu, kā risināt šo problēmu, pie kā es varu vērsties individuāli vai kolektīvi (jo šāda problēma ir arī pie citām mājām), kādi dokumenti ir jāsagatavo, kur jāiesniedz. Vai jāpievieno arī kādi materiāli, piemēram fotogrāfijas? Kā parasti risina šādas problēmas?

A
atbild:
19. februārī, 2024

Ūdensvada un kanalizācijas izbūve ir jāveic saskaņā ar būvvaldē apstiprināto projektu un saņemto būvatļauju. Ceļa seguma atjaunošana ir viena no minētās būvniecības darbu sastāvdaļām. Būvvalde, izdodot speciālos būvnoteikumus, paredz arī būvdarbu garantijas termiņus pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā (Būvniecības likuma 5. panta pirmās daļas 2. punkta j) apakšpunkts).

Būvniecības likums arī nosaka būvspeciālistu profesionālās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas un būvuzņēmēju civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas kārtību un minimālo atbildības limitu.

Attiecīgi, ja pēc būves nodošanas ekspluatācijā nav beidzies būvdarbu garantijas termiņš, tad jums ir jāpiesaka pretenzijas būvniekam. Būvniecības likuma 20. pants nosaka:

(1) Būvdarbu veicējam ir pienākums apdrošināt savu civiltiesisko atbildību par tā darbības vai bezdarbības rezultātā nodarīto kaitējumu trešo personu dzīvībai un veselībai vai mantai nodarītajiem zaudējumiem. Ja būvdarbu veikšanai nepieciešama būvatļauja, būvdarbu veicēja civiltiesiskā atbildība apdrošināma uz visu būvdarbu veikšanas laiku.

(2) Civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas līgumu noslēdz vai nu attiecībā uz visiem objektiem un katru gadu to atjauno, vai no jauna, vai arī attiecībā uz katru atsevišķo objektu.

(3) Trešās personas mantai nodarītie zaudējumi tiek novērtēti, ievērojot normatīvos aktus par apdrošināšanu. Apdrošināšanas atlīdzības apmērs tiek noteikts, pusēm vienojoties.

(4) Būvdarbu veicēja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas esamību pārbauda būvatļaujas izdevējs.

Pretenzija par būvdarbu nekvalitatīvu veikšanu ir jāiesniedz būvvaldē, kura izdeva būvatļauju būvniecības darbu veikšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas