E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31762
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Vai tirdzniecības centru pazemes autostāvvietās drīkst smēķēt

J
jautā:
09. februārī, 2024
Uldis

Labdien! Vēlos precizēt informāciju par vietām, kur ir/nav atļauts smēķēt. Diskutēts ir daudz un dikti, bet manā gadījumā īsti skaidrības nav. Vai tirdzniecības centru ieejas un tā pazemes stāvvietas ieejas ir uzskatāmas par publiskām vietām? Vai to tuvumā ir vai nav atļauts smēķēt? Jautāju, jo cilvēki, kuri ikdienā uzturas šajā tirdzniecības centrā, pazemes stāvvietu izmanto ne tikai auto novietošanai, bet arī kā vietu, kur smēķēt, kad ir slikti laika apstākļi. Līdz ar to pārējiem cilvēkiem, lai nokļūtu ēkā vai no tās izkļūtu, nākas iet cauri dūmiem. Vai smēķētājiem var aizliegt smēķēt pazemes stāvvietā? Vai varbūt vienkārši vajag uzstādīt zīmes par to, ka smēķēt atļauts 10 m attālumā no stāvvietas ieejas druvīm?

A
atbild:
08. martā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Smēķēšanas ierobežojumi noteikti Tabakas izstrādājumu, tabakas aizstājējproduktu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā (Tabakas likums).

Likuma 10. panta otrās daļas 9. punktā ir noteikts aizliegums smēķēt publiskās ēkās, būvēs un publiskās telpās. Savukārt šī paša panta daļas 16. punktā norādīts aizliegums smēķēt arī jebkurā citā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

Tabakas likuma 1. panta 20. punktā ir definēta “publiska ēka vai būve”. Tā ir ēka vai būve, kurā vairāk nekā 50% no kopējās platības aizņem publiskas telpas. Savukārt 1. panta 21. punktā ir definēta “publiska telpa” – sabiedrībai pieejama nedzīvojamā telpa, kurā apmeklētāji var īslaicīgi uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus. Tabakas likumā noteikto smēķēšanas ierobežojumu kontroli saskaņā ar likuma 12. panta piekto daļu nodrošina Valsts un pašvaldības policija.

Veselības ministrijā (VM) norāda: lai arī Tabakas likums tieši nenosaka aizliegumu smēķēt pazemes autostāvvietā vai pie pazemes autostāvvietas durvīm, atbilstoši likumā iekļautajām definīcijām un ierobežojumiem, pazemes stāvvieta un tur esošā ieeja tirdzniecības centrā atbilst publiskas ēkas, būves vai publiskas telpas definīcijām, jo tās ir sabiedrībai pieejamas nedzīvojamas telpas, kurās apmeklētāji uzturas īslaicīgi un saņem pakalpojumus, proti, novieto savu auto stāvēšanai (saņem autostāvvietas pakalpojumu), kamēr atrodas tirdzniecības centrā (iegādājas nepieciešamās preces, saņem ēdināšanas pakalpojumus u. tml.), līdz ar to arī smēķēšana šajās vietās ir aizliegta.

VM norāda, ka šajā gadījumā spēkā esošs ir arī iepriekšminētais aizliegums smēķēt jebkurā publiskā vietā citas personas klātbūtnē, ja šī persona pret to iebilst.

Ņemot vērā minēto, tirdzniecības centru pazemes autostāvvietās būtu jāizvieto informācija par smēķēšanas ierobežojumiem. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu “Noteikumi par kārtību, kādā izvietojami informatīvie uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī par uzrakstu un simbolu paraugiem” 2. punktu aizliegumu smēķēt norāda ar atbilstošu uzrakstu (1. pielikums) vai simbolu par smēķēšanas aizliegumu (2. pielikums). Šajos noteikumos arī norādīts, ka uzrakstus vai simbolus izvieto labi redzamās vietās. Publiskās teritorijās uzrakstus un simbolus izvieto ne mazāk kā 1,8 metru augstumā no zemes. Uzrakstu vai simbolu izgatavošanu, izvietošanu un saglabāšanu nodrošina attiecīgo ēku, būvju, telpu un teritoriju valdītāji, turētāji vai īpašnieki, kuri arī sedz izdevumus, kas saistīti ar uzrakstu vai simbolu izgatavošanu un izvietošanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas