E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31599
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļi jāmaksā obligāti un regulāri

J
jautā:
01. februārī, 2024
Sandra

Labdien! Ar bijušo vīru pie notāra izlēmām, ka viņš katru mēnesi pārskaitīs manā kontā valsts noteikto uzturlīdzekļu minimumu par kopīgo bērnu. Sākumā maksāja pilnu summu, bet pēc kāda laika sāka pārskaitīt pa daļām un tagad ir parādā jau par pieciem mēnešiem. Par šādu variantu neesam vienojušies, to viņš izlēma pats. Vai viņam ir tiesības tā rīkoties? Vai man šajā gadījumā jāvēršas tiesā? Paldies!

A
atbild:
29. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Civillikums noteic, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru ir pienākums nodrošināt katram vecākam, neatkarīgi no savām spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Savukārt Ministru kabineta noteikumos “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” skaidrots, ka ikviena vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus.

Bērna tēva rīcība ir prettiesiska, jo tiesību akti skaidri noteic, ka minimālie uzturlīdzekļi ir maksājami obligāti un regulāri.

Lai risinātu situāciju, vispirms ieteicams sazināties ar bērna tēvu, nosūtot viņam korektu atgādinājumu par to, ka nepieciešams samaksāt uzturlīdzekļus.

Ja ziņa netiks ņemta vērā vai atgādināšana kļūs apgrūtinoša, iespējams celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesa spriedumā noteiks termiņu, kad uzturlīdzekļi jāmaksā, un, ja tas tiks kavēts, spriedumu varēs nodot tiesu izpildītājam, kurš uzsāks piedziņas darbības.

Tāpat ieteicams pārliecināties, vai pie notāra noslēgtā vienošanās, ko jūs pieminat, tika parakstīta kā notariālais akts vai vienošanās, kas nav notariālais akts. Ja vienošanās ir sagatavota notariāla akta veidā, tad saskaņā ar Notariāta likumā noteikto to var izpildīt vienkāršotas tiesvedības veidā, proti, jums jāvēršas pie tā paša notāra un jālūdz notariāla akta vienkāršota izpilde Notariāta likuma D1 sadaļas kārtībā. 

Pastāv arī iespēja pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Šajā gadījumā uzturlīdzekļi tiks saņemti laikus un regulāri, taču ne tajā apmērā, ko paredz jūsu noslēgtā vienošanās. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” 2024. gadā uzturlīdzekļus no UGF izmaksā šādā apmērā:

  • 107,50 eiro katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto;
  • 129 eiro katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto;
  • 129 eiro pilngadīgai personai no 18 gadu vecuma sasniegšanas līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību, bet ne vairāk par tiesas nolēmumā vai vienošanās tekstā par uzturlīdzekļiem noteikto.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas