E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31557
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja uzturlīdzekļu izmaksa regulāri kavējas

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Jevgenija

Labdien! Ar tiesas spriedumu vīram jāmaksā uzturlīdzekļi 30% apmērā no valstī noteiktās vidējās mēnešalgas. Jau apmēram pusgadu uzturlīdzekļu maksājums tiek kavēts gandrīz mēnesi. Kā man pareizi rīkoties, lai saņemtu maksājumus? Vai atkārtoti jāvēršas tiesā? Ja iesniegšu iesniegumu par uzturlīdzekļu saņemšanu no UGF, kur summa par diviem bērniem būs 258 eiro, bet bērnu tēvam jāmaksā 420 eiro, kā es varēšu saņemt starpību, ja tas vispār ir iespējams?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Sintija Lavska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Lavska norāda: ja bērnu tēvs nepilda tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu, tad jums jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja par tiesas sprieduma piespiedu izpildi.

“Zvērināts tiesu izpildītājs var apķīlāt parādnieka mantu un veikt ieturējumus no parādnieka ienākumiem un naudas līdzekļiem. Lai to izdarītu, vispirms nepieciešams vērsties tiesā, kas taisīja spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu, lai saņemtu izpildu rakstu. Izpildu raksts jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam pēc parādnieka dzīvesvietas, darbavietas vai mantas atrašanās vietas,” skaidro S. Lavska.

Zvērinātu tiesu izpildītāju kontaktinformācija pieejama Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā.

Ja piedziņa no bērnu tēva līdzekļiem nebūs iespējama, zvērināts tiesu izpildītājs par to izsniegs attiecīgu izziņu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, un jūs varēsiet vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no valsts budžeta līdzekļiem.

Savukārt starpību, kas veidojas starp spriedumā noteikto uzturlīdzekļu apmēru un Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksāto, no bērnu tēva līdzekļiem piedzīs zvērināts tiesu izpildītājs, kad tas būs iespējams, akcentē juriskonsulte S. Lavska.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas