E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29760
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai nepilngadīgs bērns var saņemt uzturlīdzekļus savā kontā

J
jautā:
23. jūnijā, 2023
Enija

Bērna vecāki ir šķīrušies, un tēvs pārskaita mātei uzturlīdzekļus par bērnu, tomēr bērns nedzīvo ne pie viena no vecākiem. Vai bērns var pieprasīt uzturlīdzekļu saņemšanu savā kontā, ja ir sasniedzis 17 gadu vecumu?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Santa Galiņa
LV portāls
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Sintija Lavska, Juridiskās nodaļas juriskonsulte

No Civillikuma 177.–179. panta izriet, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns atrodas savu vecāku aizgādībā un vecāku pienākums ir nodrošināt bērna uzturēšanu – ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu. Tas nozīmē, ka arī uzturlīdzekļus ir tiesīgs prasīt vecāks, kurš nodrošina bērna ikdienas aprūpi.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas Juridiskās nodaļas juriskonsulte Sintija Lavska skaidro: “Ja neviens no vecākiem neīsteno bērna aprūpi, nepilngadīgajam bērnam ir nosakāma ārpusģimenes aprūpe, piemēram, ieceļams aizbildnis vai bērns var tikt nodots audžuģimenes aprūpē. Tādā gadījumā aizbildnis ir tiesīgs prasīt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem, savukārt audžuģimene saņem finansējumu bērna uzturēšanai no pašvaldības. Tomēr ne vienmēr, kad bērns dzīvo atsevišķi no abiem vecākiem, ir konstatējams, ka bērns ir palicis bez vecāku aprūpes. Iespējams, vecāks īsteno bērna aprūpi, tieši ikdienā nedzīvojot kopā ar bērnu, piemēram, par saņemtajiem uzturlīdzekļiem apmaksājot bērna dzīvesvietu, izglītību, sagādājot pārtiku.

Ja vecāki savstarpēji nevar vienoties par bērna aprūpes un uzturēšanas kārtību, strīdi risināmi tiesā.

Tāpat atsevišķos gadījumos atbilstoši Civillikuma 220. pantam bērnu var izsludināt par pilngadīgu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Tādā gadījumā pilngadīgais bērns ir tiesīgs rīkoties patstāvīgi un pieprasīt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas