E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31551
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
5
5

Kas veido individuālā uzņēmuma mantu

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Arturs

Māte, būdama vienīgā īpašniece, Uzņēmumu reģistrā pirms gada likvidēja individuālo uzņēmumu, kas ilgstoši neveica saimniecisko darbību. Zemesgrāmatā uz individuālā uzņēmuma vārda bija reģistrēts dzīvoklis. Tā kā dzīvoklis pirms uzņēmuma likvidācijas netika pārreģistrēts uz mātes vārda, zemesgrāmata tagad atsakās to pārreģistrēt uz viņas vārda, jo tas vairs nav viņas uzņēmums un dzīvoklis. Kā dzīvokli iespējams pārreģistrēt uz mātes vārda?

A
atbild:
24. janvārī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar likumā “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību” noteikto individuālais uzņēmums ir tiesību subjekts, kas izveidots vienas fiziskās personas īpašuma organizēšanai, lai veiktu saimniecisko darbību šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Likuma 10. pantā precizēts jautājums par individuālā uzņēmuma mantu, nosakot, ka individuālā uzņēmuma mantu veido individuālā uzņēmuma īpašnieka manta. Savukārt likuma 3. pantā paskaidrots, ka individuālā uzņēmuma īpašnieks atbild par sava uzņēmuma saistībām ar visu savu mantu.

Likuma normas norāda, ka individuālais uzņēmums kā tiesību subjekts atšķirībā no, piemēram, sabiedrības ar ierobežotu atbildību, nevar iegūt savu mantu, kas būtu juridiski nodalīta no individuālā uzņēmuma īpašnieka mantas. Tātad individuālais uzņēmums var uzņemties saistības, taču nevar iegūt atsevišķu no uzņēmuma īpašnieka nošķirtu mantu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, tiesneša atteikums veikt darbības zemesgrāmatā saistībā ar nekustamo īpašumu un tā īpašuma tiesībām, iespējams, saistīts ar to, ka šādām darbībām trūkst pamatojuma iepriekš skaidroto iemeslu dēļ. Ja jums ir vajadzīgs detalizētāks skaidrojums par konkrēto jautājumu, tad ar tiesneša lēmumu (ja tāds ir jūsu rīcībā), jums ir jāvēršas pie jurista, lūdzot konsultāciju.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas