E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31400
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Prasības transportlīdzekļu vadītāju eksaminācijas inspektoriem

J
jautā:
05. janvārī, 2024
Katrīna

Pēdējā laikā internetā ir pieejams daudz informācijas par CSDD eksaminatoriem, kuri eksāmenos “izgāž” topošos autovadītājus. Tāpēc man ir daži jautājumi. Kas var strādāt CSDD par braukšanas eksaminatoru, kādas ir prasības? Vai eksaminatoriem notiek ikgadējas pārbaudes? Kur viņi paši atsvaidzina savas zināšanas? Kā CSDD izvēlas, cik eksaminatoru būs katrā pilsētā?

A
atbild:
22. janvārī, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Ingus Falaļejevs, Kvalifikācijas departamenta galvenais eksaminācijas speciālists

Prasības transportlīdzekļu vadītāju eksaminācijas inspektoriem nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 326 “Noteikumi par prasībām transportlīdzekļu vadītāju eksaminācijas inspektoriem”. Minēto noteikumu 2. punktā detalizēti noteiktas prasības inspektoram, kuri pieņem transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu, tostarp viņam nepieciešamajām zināšanām un prasmēm. Savukārt 3. un 4. punktā noteiktas prasības inspektoram, kurš pieņem transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenus.

Lai persona iegūtu tiesības pieņemt transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu, tai jānokārto teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu eksāmens. Eksāmenā tiek vērtētas šo noteikumu 2. punktā minētās zināšanas un prasmes. Dažādu kategoriju transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu pieņemšanai vajadzīgās apmācības un eksāmenu pieņemšanu organizē Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) (noteikumu 5. punkts).

Lai nodrošinātu transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu pieņemšanas kvalitāti, CSDD veic inspektoru darba uzraudzību, kvalifikācijas celšanas pasākumus, regulāru inspektoru zināšanu un prasmju pārbaudi un transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu rezultātu pārbaudi. CSDD ne retāk kā reizi gadā pārbauda, kā inspektors pieņem transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenus. Ne retāk kā reizi piecos gados pārbaude ilgst vismaz pusi darba dienas, lai novērotu, kā tiek pieņemts transportlīdzekļu vadīšanas eksāmens pēc iespējas vairākiem pretendentiem. Ja inspektora darbā tiek konstatētas nepilnības, tad CSDD īsteno trūkumu novēršanas pasākumus (noteikumu 6.–7. punkts).

Lai inspektori spētu kvalitatīvi un vienveidīgi pieņemt transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu un papildinātu zināšanas un prasmes, CSDD viņiem nodrošina vismaz četras dienas ilgu periodisko apmācību ne retāk kā reizi divos gados, bet braukšanas praktisko iemaņu pilnveidošanai – vismaz piecas dienas ilgu periodisko apmācību ne retāk kā reizi piecos gados. Periodiskā apmācība var notikt instruktāžas veidā, klases nodarbībās, tradicionālā vai datorapmācības formā, individuāli vai grupās. Tajā var iekļaut atestāciju (noteikumu 8.–9. punkts).

CSDD Kvalifikācijas departamenta galvenais eksaminācijas speciālists Ingus Falaļejevs skaidro, ka inspektori savas zināšanas atsvaidzina CSDD organizētās apmācībās, gan teorētiskajos kursos, gan praktiski pilnveidojot savas iemaņas. Kā piemēru var minēt praktiskās apmācības drošai braukšanai ziemas apstākļos vai iemaņu pilnveidošana braukšanai ar kādas konkrētas kategorijas transportlīdzekļiem.

Inspektoru darba pārbaudes notiek regulāri. CSDD galvenais eksaminācijas inspektors vai Klientu apkalpošanas centra (KAC) vadība analizē eksāmenu video. CSDD Kvalifikācijas departaments veic klātienes pārbaudes, vismaz reizi gadā piedaloties katra inspektora vadītajā eksāmenā. Katru gadu inspektori kārto atestācijas eksāmenus, lai varētu veikt šo darbu.

Eksaminācijas vai transportlīdzekļa vadīšanas inspektoru skaitu katrā pilsētā CSDD nosaka, izvērtējot katra KAC noslodzi un pieprasījumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas