E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30253
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atbrīvojumi invalīdam

J
jautā:
20. augustā, 2023
Gunta

Sveiki! Man ir piešķirta 2. invaliditātes grupa. Pēc divām nedēļām man piederošai automašīnai ir tehniskā apskate. Zināms, ka pie apmaksas man nav jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Vai man jāiesniedz kāds dokuments? Vai pietiks, ja uzrādīšu invaliditātes apliecību? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
25. augustā, 2023
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Mārtiņš Mālmeisters, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atbrīvojumi noteikti Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 6. pantā “Atbrīvojumi no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas”, kas paredz, ka ekspluatācijas nodoklis nav jāmaksā par vienu vieglo automobili, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kas ir vai tiek reģistrēts īpašumā, turējumā vai valdījumā personai ar invaliditāti. Tāpat no nodokļa maksājuma atbrīvots arī vieglais transportlīdzeklis, kura īpašniekam, turētājam, valdītājam vai šādas personas laulātajam apgādībā ir bērns ar invaliditāti. Atbrīvojums attiecas uz vienu personai piederošu auto.

Lai persona ar invaliditāti saņemtu nodokļa atbrīvojumu, tas katru gadu jādeklarē e-CSDD e-pakalpojumu portālā, vai arī, ja ir vēlme par pakalpojumiem maksāt klātienē Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Klientu apkalpošanas centru kasēs, pirms maksājuma veikšanas par to informējot kasieri. Ja maksājumu veiksiet uz vietas, lūdzam pirms maksājuma veikšanas uzrādīt invaliditātes apliecību.

E-pakalpojums “Nodokļu atvieglojumu deklarēšana” nodrošina e-pakalpojumu lietotājam iespēju attālināti pieteikt atvieglojumu ekspluatācijas nodokļa maksājumam īpašumā vai turējumā reģistrētam transportlīdzeklim. Pēc nodokļa atbrīvojuma deklarēšanas tehniskās apskates maksājumu veikšana e-csdd.lv, sadaļā “Tehniskā apskate”, notiks, ņemot vērā deklarēto atvieglojumu.

Izvēloties atbilstošo nodokļa atvieglojuma veidu, tiek piedāvāts saraksts ar transportlīdzekļiem, kuriem to var piemērot, ja attiecīgajā kalendārajā gadā tas nav izmantots citam transportlīdzeklim. Ir jāizvēlas konkrēts transportlīdzeklis, kuram tiks piemērots nodokļa atvieglojums. Jāiepazīstas ar pakalpojuma noteikumiem un jāapstiprina to nosacījumu ievērošana. Atvieglojums konkrētam transportlīdzeklim tiks pievienots, apstiprinot galīgo izvēli. Pēc apstiprināšanas sadaļā ir pieejami transportlīdzekļa dati, par kuru ir veikta nodokļa atvieglojuma deklarēšana. Līdz nodokļa atvieglojuma izmantošanai attiecīgajā kalendārajā gadā deklarāciju var atcelt un nepieciešamības gadījumā atvieglojumu piemērot citam transportlīdzeklim. Pēc apstiprināšanas sadaļā atkal būs pieejami transportlīdzekļi, kuriem var piemērot nodokļa atvieglojuma deklarēšanu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas