E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31318
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Balkona pārbūve

J
jautā:
22. decembrī, 2023
Natalija

Labdien! Vai dzīvokļu īpašnieks daudzdzīvokļu mājā var veikt balkona apdari (daļēju balkona aizbūvēšanu ar ekrāna uzstādīšanu vai pilnu aizbūvēšanu ar rāmjiem un stiklu) vai kondicioniera uzstādīšanu bez projekta vai vienota risinājuma, kuru apstiprina dzīvokļu īpašnieku kopība?

A
atbild:
04. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Balkona pārbūve ir saistīta ar kopīpašumā esošās daļas pārveidošanu, kas ietekmē visas ēkas ārējo izskatu (arhitektoniskās prasības) un drošību. Parasti kopīpašumā ietilpstošās daļas – balkonu, terašu, lodžiju u. c. – pārbūvi regulē pašvaldību saistošie noteikumi, un pārbūvei jānotiek atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajai kārtībai.

Piemēram, pērnvasar līdz ar jauno Rīgas teritorijas plānojuma īstenošanas uzsākšanu ir stājušās spēkā izmaiņas lodžiju aizstiklošanā, kas vienkāršo saskaņošanas kārtību, proti, lodžiju aizstiklošanai otrās un trešās grupas ēkās nav nepieciešami būvniecības ieceres dokumenti, ja aizstiklošana tiek veikta atbilstoši pašvaldības apstiprinātajai lodžiju aizstiklošanas paraugskicei tipveida dzīvojamām ēkām. Vairāk informācijas pieejams šeit.

Daudzviet pašvaldības ir izdevušas saistošos noteikumus, kuros regulē arī gaisa dzesēšanas un ventilācijas iekārtu izvietojumu.

Dzīvokļa īpašuma likuma 11. panta trešā daļa paredz: ja būvdarbi atsevišķajā īpašumā skar kopīpašuma daļu, tad dzīvokļa īpašniekam vajag šajā likumā noteiktajā kārtībā saņemt dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišanu vai, ja būvdarbi skar tikai atsevišķu dzīvojamo māju, – atsevišķās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku piekrišanu.

Vairāk par to, kas jāievēro, uzstādot kondicionieri uz ēkas ārējās sienas, varat lasīt LV portāla publikācijā “Kas jāievēro, lai uz ēkas fasādes izvietotu gaisa kondicionieri”.

Būvniecības likuma 25. pants nosaka administratīvo atbildību par patvaļīgu būvniecību.

Par balkona pārbūves un kondicioniera uzstādīšanas jautājumiem ieteiktu konsultēties vietējās pašvaldības būvvaldē vai pie kvalificēta būvspeciālista.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas