E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31243
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kopīpašuma domājamās daļas pārdošana pārējiem kopīpašniekiem

J
jautā:
14. decembrī, 2023
Natalja

Tēvs atstāja mantojumā 1/8 no dzīvokļa. Vai es varu to pārdot?

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Pie apstākļiem, kad mantošanas ceļā esat ieguvusi īpašuma tiesības uz 1/8 domājamo daļu no dzīvokļa, jūs atrodaties kopīpašnieku attiecībās ar pārējo dzīvokļa domājamo daļu īpašniekiem vai īpašnieku.

Civillikuma 1072. pants noteic, ka katra kopīpašnieka domājamā daļa kopējā lietā pieder vienīgi viņam. Tādēļ katrs kopīpašnieks drīkst ar domājamo daļu rīkoties atbilstoši tās būtībai. Uz šā pamata katram kopīpašniekam ir tiesība viņam piederošo kopējās lietas daļu (domājamo daļu) arī pārdot.

Ja izlemsiet sev piederošo dzīvokļa domājamo daļu pārdot kādai citai personai, kura nav dzīvokļa kopīpašnieks, tad jums jāievēro likumā noteiktais aprobežojums. Proti, likums paredz, ka pārējiem kopīpašniekiem uz jūsu domājamo daļu ir pirmpirkuma tiesības divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas brīža (skat. 1073. pantu). Attiecīgi jums jāsaņem pārējo kopīpašnieku apliecinājums par atteikšanos no pirmpirkuma tiesībām. Ja šāda atteikšanās nav saņemta, jums jānosūta pārējiem kopīpašniekiem dzīvokļa īpašuma domājamo daļu pirkuma līgums ar aicinājumu likumā noteiktajā termiņā izmantot pirmpirkuma tiesības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas