E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30705
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Nerezidenta nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas

J
jautā:
13. oktobrī, 2023
Inga

Labdien! Esmu Latvijas valsts nerezidents un vēlos pārdot savu NĪ, kura sastāvā ir 28,5 ha LIZ un 12,4 ha citas platības zem zemes – purvs, krūmāji, mežs. Kādas nodokļu normas tiks attiecinātas uz pārdošanas kopējo summu? Vai citas platības zem zemes tiks apliktas ar IIN 20% vai tikai 3% apmērā kā nerezidenta statusa gadījumā?

A
atbild:
24. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ārvalsts nodokļa maksātāja ienākums no Latvijā esoša nekustamā īpašuma atsavināšanas ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma. Kapitāla pieaugumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un veikto ieguldījumu vērtību kapitāla aktīva turēšanas laikā. Nodokļa likme ir 20%.

Ja nerezidents, fiziskā persona, pārdod nekustamo īpašumu komersantam, tad ienākuma izmaksātājs pie izmaksas ietur 3% nodokli, kuru pārskaita budžetā.

Ienākuma izmaksātājs, kuram ir pienākums ieturēt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) izmaksas brīdī, piemēro IIN arī tad, ja no nerezidenta tiek pirkta lauksaimniecībā izmantojama zeme. Ja lauksaimniecības zemes ienākums ir atbrīvojams no IIN piemērošanas, nerezidents ir tiesīgs iesniegt gada ienākumu deklarāciju un atgūt ieturēto nodokli.

Nerezidentam ir tiesības iesniegt pārskata perioda deklarāciju par ienākumu no kapitāla pieauguma un gada kapitāla pieauguma ienākuma precizēšanas deklarāciju un, piemērojot nodokli pēc 20% likmes, aprēķināt ienākumu no kapitāla pieauguma, kuru nosaka, no kapitāla aktīva atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts rezidentam IIN vairākos gadījumos nepiemēro.

Ja fiziskā persona, kura gūst ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas Latvijā, ir rezidents tādā valstī, ar kuru Latvija ir noslēgusi līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (nodokļu konvencija), un konkrētās nodokļu konvencijas noteikumi paredz citādu nodokļa piemērošanas kārtību, nerezidentam ir tiesības piemērot konkrētajā nodokļu konvencijā noteikto kārtību.

Nosacījumi dažādām situācijām atšķiras, tāpēc jums ir jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu un jānoskaidro nodokļa piemērošana konkrētajā darījumā gūtajam ienākumam.

VID norādītie saistošie normatīvie akti:

  • likums “Par nodokļiem un nodevām”;
  • likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”;
  • Ministru kabineta 2010. gada 21. septembra noteikumi Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”;
  • MK 2018. gada 30. oktobra noteikumi Nr. 662 “Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”;
  • MK 2001. gada 30. aprīļa noteikumi Nr. 178 “Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi”.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas