E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30268
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
3
1
3

Papildinājumu veikšana laulības un bērnu dzimšanas reģistrā saistībā ar personas dzimuma maiņu

J
jautā:
22. augustā, 2023
Sniedze

Esmu laulībā, un mums ģimenē ir vairāki bērni. Šobrīd veicu juridisku un medicīnisku dzimuma maiņu, pēc kuras legāli būšu sieviete. Vai pēc dzimuma maiņas varēšu saņemt laulības apliecību un bērnu dzimšanas apliecības ar jauno vārdu sieviešu dzimtē? Vai iepriekšējie dokumenti paliks spēkā?

A
atbild:
11. septembrī, 2023
Tieslietu ministrija
Agija Dobrovoļska, Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriste

Tiesisko pamatu personas dzimšanas reģistra ieraksta papildināšanai par dzimuma maiņu Latvijā noteic Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem”.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punktu un otro daļu dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja persona maina personas kodu, valstisko piederību, tautības ierakstu vai dzimumu. Dzimšanas reģistru papildina, pamatojoties uz tiesas spriedumu, administratīvo aktu, medicīnas apliecību vai citu dokumentu, kas apliecina dzimuma maiņu, vai personas iesniegumu.

Savukārt noteikumu Nr. 761 134.11. punkts precizē, ka, pamatojoties uz personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja personai veikta daļēja vai pilnīga dzimuma maiņa, un ierakstu par personas dzimumu maina atbilstoši dzimumam, kāds norādīts ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izdotajā medicīnas apliecībā vai citā dokumentā, kas apliecina dzimuma maiņu. Vārda(-u) un uzvārda formu atveido atbilstoši dzimumam.

Pēc papildinājumu izdarīšanas dzimšanas reģistra ierakstā personai tiek izsniegta jauna satura dzimšanas apliecība. Attiecīgi, pamatojoties uz dzimšanas apliecību, persona var pieprasīt jaunu personu apliecinošu dokumentu. Esošā dzimšanas apliecība un personu apliecinošais dokuments kļūst nederīgs.

Arī tiesu praksē noteikts, ka personai ir tiesības veikt dzimuma maiņu un valstij ir attiecīgs pienākums to juridiski atzīt (tas ir, papildināt dzimšanas reģistra ierakstu).[1]

Tāpat tiesu praksē uzsvērts, ka dzimuma maiņa, tostarp vārda un uzvārda maiņa atbilstoši dzimumam personas dzimšanas reģistrā, pati par sevi neizbeidz vai negroza ilgstoši pastāvošas tiesiskās attiecības, kurās persona iepriekš sevi identificējusi ar citu vārdu un kā piederošu citam dzimumam. Tāpat jāņem vērā, ka virknē tiesisko attiecību ir būtiska personas piederība noteiktam dzimumam (laulība, vecāku un bērnu attiecības u. tml.). Tiesiskā drošība un noteiktība prasa, lai dzimuma maiņas juridiska atzīšana notiktu, ievērojot arī pārējās sabiedrības intereses. Līdz ar to ne katrreiz personas rīcība, sabiedrībā sevi prezentējot kā cita dzimuma personu vai veicot kādas darbības sava ķermeņa pārveidošanai, nozīmē beznosacījuma tiesības pieprasīt dzimuma maiņas publisku atzīšanu.[2]

Ņemot vērā minēto, personas dzimuma maiņa (attiecīgi vārda un uzvārda maiņa) nerada tiesisku pamatu papildinājumu veikšanai laulības un bērnu dzimšanas reģistrā un jauna satura laulības un bērnu dzimšanas apliecības saņemšanai. Līdz ar to laulības apliecība un bērnu dzimšanas apliecība paliek nemainīga.

[1] Senāta Administratīvo lietu departamenta 2008. gada 14. janvāra spriedums lietā Nr. SKA-5/2008.

[2] Senāta Administratīvo lietu departamenta 2008. gada 14. janvāra spriedums lietā Nr. SKA-5/2008.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas