E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2926
Lasīšanai: 3 minūtes

Līdz ar nomas līguma izbeigšanu nomnieks zaudē īpašuma tiesības

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2013
Ilze Ozola

No pašvaldības 2011.gadā esmu iznomājusi zemes gabalu 1500 kvm. platībā, iekopusi sakņu dārzu. Vērsos pašvaldībā ar lūgumu atļaut man celt uz iznomātā zemes gabala dzīvojamo māju, teritorijas plānojums to pieļauj. Zemi nopirkt šobrīd nevaru, bet nomāt varētu. Vai esmu tiesīga prasīt pašvaldībai noslēgt ar mani šādu līgumu - ar apbūves tiesībām?

A
atbild:
23. oktobrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Pašvaldības zemes iznomāšanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.735 „Noteikumi par publiskas personas zemes nomu”. Šie noteikumi izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumu, kā arī likumu „Par zemes reformu Latvijas Republikas lauku apvidos” un citiem normatīvajiem aktiem, kas regulē publiskas personas (arī pašvaldības) rīcību ar tai piederošiem zemes īpašumiem.

Zemes nomas tiesības var būt dažādas – tai skaitā pašvaldība zemesgabalu var iznomāt personiskās palīgsaimniecības vajadzībām vai nodot pagaidu lietošanā sakņu (ģimenes) dārzu ierīkošanai. Šajā gadījumā zemesgabala apbūves tiesības nomniekam jau sākotnēji nav paredzētas.

Tātad – pirmām kārtām ir svarīgs Jūsu nomas līgums, tā nosacījumi un termiņš, kā arī pašvaldības saistošie noteikumi par tai piederošās vai piekritīgās zemes nomu un nomas maksas aprēķināšanas kārtību. Protams, Jums ir tiesības vērsties pašvaldībā ar iesniegumu par zemes nomas nosacījumu maiņu, jo katrs iesniegums tiek izskatīts individuāli, ņemot vērā normatīvos aktus un faktiskos apstākļus katrā konkrētā gadījumā.

Taču ir jāņem vērā vēl viens apstāklis - ja uzbūvējat māju uz Jums nepiederošas (nomātas) zemes, veidojas divi patstāvīgi īpašuma objekti, un nomnieka īpašuma tiesības uz ēkām pastāv tik ilgi, kamēr turpināsies nomas līgums. Līdz ar nomas līguma izbeigšanu vai izbeigšanos nomnieks zaudē īpašuma tiesības.

Lai nepieļautu šādas situācijas veidošanos, Saeimā pašlaik izskatīšanā ir grozījumi Civillikumā, kuros paredzēts, ka uz nomātas zemes būs atļauts būvēt tikai nedzīvojamās ēkas un inženierbūves. Iepriekš minēto faktoru dēļ, ļoti iespējams, ka pašvaldība Jūsu vēlēšanos būvēt dzīvojamo māju uz tai piederošas zemes neatbalstīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas