E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24166
Lasīšanai: 2 minūtes
12
12

Ar kādas krāsas tinti ir parakstāmi dokumenti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2021
Guntars

Vai ir kādi noteikumi, kas nosaka, ar kādu tintes krāsu parakstāmi dokumenti? Vai, piemēram, drīkst oficiālus dokumentus parakstīt ar zaļu tinti?

A
atbild:
04. oktobrī, 2021
Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
Sandra Dāve, lietvede, arhivāre

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 558. “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 4. punktu “dokumentu izstrādā tā, lai visā tā glabāšanas laikā nodrošinātu dokumenta juridisko spēku un informatīvo funkciju, kā arī iespēju radīt dokumenta atvasinājumu”. Savukārt Tieslietu ministrijas izstrādāto “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas vadlīniju” 13.–14. lpp. aprakstīti ieteikumi, kas jāņem vērā, lai šo prasību ievērotu.

Izvēloties lodīšu vai tintes pildspalvas krāsu, jāņem vērā, ka no tās ir atkarīga tintes gaismas noturība (balēšana). Krāsu gaismas noturība samazinās šādā secībā: melna – zila – sarkana – violeta – zaļa. Tādēļ dokumentus vajadzētu un ir pieņemts rakstīt/parakstīt ar melnas vai zilas krāsas  pildspalvu. Ja raksta ar pildspalvu, kam ir mitruma un gaismas noturīga tinte (piemēram, water-resistant, permanent ink, document proof), tad krāsa nav tik būtiska.

Saistībā ar iepriekšminēto Ministru kabineta noteikumu prasību izstrādāt dokumentu tā, lai nodrošinātu iespēju radīt tā atvasinājumu, jāņem vērā, ka dzeltenas krāsas vai citu krāsu gaišie toņi apgrūtina kopiju radīšanu (t. i., šie toņi ir slikti vai nemaz nav redzami kopijās).

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas