E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20121
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vīza elektroniskā dokumentā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2020
Kristīne

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 558 75. punktu ar vīzu noformē dokumenta saskaņošanu organizācijas ietvaros pirms dokumenta parakstīšanas.
Kā pareizi šo vīzu noformēt dokumentā, kas tiek parakstīts ar elektronisko parakstu?
Vai pietiek, ja vīzētājs attiecīgo dokumentu paraksta ar savu elektronisko parakstu, ierakstot norādi par to, kas tiek konkrēti vīzēts, e-parakstītāja sadaļā “loma”?

A
atbild:
28. maijā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
Sandra Dāve, lietvede, arhivāre

Ministru kabineta (MK) 558. noteikumu “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 7. punkts nosaka: “Ja organizācijā ir elektroniskā dokumentu pārvaldības sistēma, tad atzīmi par vīzu izdara šajā sistēmā.”

Ja organizācijā nav elektroniskās dokumentu pārvaldības sistēmas, tad būtu jāizstrādā sev optimāla elektroniski parakstāmu dokumentu vīzēšanas kārtība, ņemot vērā MK 558. noteikumu 76. punktu, ka vīzē tikai tos dokumentus, kas paliek organizācijā. Galvenais šajā gadījumā ir tas, lai būtu izpildīts nosacījums: vīzā ir ietverts vīzētāja personīgais paraksts, paraksta atšifrējums un vīzas datums (MK 558. noteikumu 77. punkts). 

Ievērojot iepriekšminēto, VSIA “Latvijas Vēstnesis” sekretāre lietvede Sandra Dāve piedāvā šādus variantus:

a) uz dokumenta izdrukas dokumenta vīzētājs uzliek vīzu, šo vīzēto dokumentu ieskenē, dokumenta parakstītājs skenējumu paraksta ar drošu elektronisku parakstu;

b) MK 558. noteikumu 78. punktā noteiktajā kārtībā – vīza tiek uzrakstīta uz atsevišķas lapas un parakstīta ar drošu elektronisko parakstu (tas satur visus trīs rekvizītus, kas nodrošina vīzas juridisko spēku) vai parakstīta rokrakstā (norādot paraksta atšifrējumu un datumu); 

c) vīzētājs paraksta dokumentu ar drošu elektronisko parakstu (šis paraksts ir ekvivalents vīzai), pēc tam dokumentu paraksta dokumenta parakstītājs.  

Jautājuma kontekstā nav skaidrs, par kādu elektronisko parakstu ir runa, kam e-parakstītājā ir sadaļa “loma”: vai runa ir par kādu sistēmas parakstu, jo droša elektroniskā paraksta gadījumā tāda nav. Ja tas izpilda jau minēto prasību – paraksts, paraksta atšifrējums, datums –, tad ar to pietiek, ja dokumenta vīzētājam nav papildinājumu vai iebildumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas