E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1484
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kredītiestādē ņemta naudas aizņēmuma atmaksa

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2012
Sarmite kraulere

Maksajuma grafiks ir. Bet kreditu ajznemamies cetrdesmit tukstosus bet jatdod mums ir 95 561,17 ls. vaj tas ir normali sakiet ludzu. ka var tadu sumu atdot ja man ir tikaj bernu nauda alumenti un abgadniek zaudejums un viram alga 195ls un gimene esam 6 cilveki un taja skajta 3 skolnieki

A
atbild:
11. oktobrī, 2012
Zaida Kalniņa
LV portāls

Komerciestādes, kas sniedz personām finanšu aizdevumus, nav privātpersonas – tuvi radi vai draugi, kas mēdz aizdot naudu, par to nesaņemot peļņu. Šīs komerciestādes ir izveidotas ar mērķi izsniegt aizdevumus un gūt peļņu, lai ar to nodrošinātu savu darbību un attīstību.

Tā ir vispārēja prakse, ka komercbankas (arī ātro kredītu aizdevēji un citi ar finanšu pakalpojumiem saistīti komersanti), personai aizdodot naudu, aizdevuma līgumā paredz, ka aizņēmējs noteiktā laikā atgriezīs gan aizdevuma pamatsummu, gan par aizdevumu samaksās noteikta apmēra kredīta izmantošanas procentus. Aizdevuma kredītprocenti, ko samaksā aizņēmējs, ir kredīta aizdevēja peļņa. Savukārt kredīta ņēmējam kredīta procenti ir samaksa par iespēju aizņemties. Kā zināms, šī samaksa nav lēta un to nemaksāt nav iespējams.

Kredīta atmaksa tiek sadalīta laika posmā atbilstoši aizņēmēja un bankas savstarpējai vienošanās – 1, 2, 5, 10, 20 vai vairāk gadi. Tādējādi ikmēneša kredītmaksājumu veido 2 komponentes: pamatsumma un piemērotie kredītprocenti. Skaitliskā izteiksmē tieši kredītprocenti sastāda ievērojamāko ikmēneša maksājuma daļu.

Jums izsniegtajā maksājumu grafikā ir norādīta kopējā bankai atmaksājamā summa, ko veido pamatsumma un kredīta izmantošanas procenti. Kopējā summa vienmēr ir lielāka par aizņēmumu.

Tā kā kredītiestādes apzinās riskus, piemēram, kredīta ņēmējs zaudē darbu, rodas finansiālas grūtības vai kredīta ņēmējs vieglprātīgi nepilda savas saistības un kredītmaksājumus vairs neveic, tās aizdevuma līgumā ietver stingrus noteikumus par uzņemto saistību nepildīšanas soda sankcijām.

Arī Jūsu aizdevuma līgumā, visticamāk, ir minēts par soda naudām. Tas nozīmē, ka vienu mēnesi, nesamaksājot bankai kārtējo kredītmaksājumu un par to laikus neinformējot banku, tiek iedarbināts soda sankciju mehānisms - kredītmaksājumam tiek piemēroti soda procenti. Jo ilgāk saziņa starp aizņēmēju un aizdevēju par izveidojušos problēmu nenotiek, jo smagāks finansiālais slogs gulstas uz kredīta ņēmēju.

Jūsu situācija nav unikāla, Jūs, visticamāk, neesat apkrāpti no bankas puses – banka strikti turas pie abpusēji parakstītā līguma noteikumu izpildes.  Patiesība ir vienkārša: uzņemtās saistības ir jāpilda!

Par nožēlu šo situāciju vieglāku nepadarīs ne Jūsu ģimenes locekļu skaits, ne citas personīgās dzīves problēmas. Diemžēl vieglprātība, klusēšana par naudas grūtībām, saistību izpildes atlikšana daudziem kredītņēmējiem ir maksājusi ne vien īpašuma zaudējumu, bet arī tiesas nolēmumu par kredītsaistību piedziņu.

Tādēļ Jūsu finanšu saistību raksturu nevar vērtēt emocionāli. Aizdevuma līgums ir abpusēji parakstīts un tādējādi pakļauts izpildei.

Vienīgais pareizais solis šobrīd ir steidzami rīkoties – Jums ir jādodas uz banku un jārunā par iespējām situāciju risināt.
Jebkuri līguma nosacījumu grozījumi ir pārrunājami starp līgumslēdzējām pusēm – Jums un banku. Ja Jūs apstrīdat aizdevuma līguma likumību, Jums ir tiesības vērsties ar prasību tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas