E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3787
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
8
1
8

Ģimenes pabalsts, ja viens no vecākiem dzīvo Vācijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2014
INESE SKUJIŅA

Labdien! Vai ir iespējams saņemt no Vācijas bērnu pabalstu, ja tēvs dzīvo un strādā Vācijā, bet mamma ar bērnu dzīvo Latvijā. Un ja var, tad, vai šo jautājumu var nokārtot mamma, jo ar tēvu praktiski nav nekādu kontaktu.

A
atbild:
25. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Tas ir iespējams, bet jāņem vērā vairāki apstākļi, piemēram, būtiska nozīme var būt tam, vai Jūs, dzīvojot Latvijā, strādājat. Kārtību, kādā tiek piešķirti ģimenes pabalsti gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai strādā divās vai vairākās Eiropas Savienības (ES)/Eiropas Ekonomikas  zonas (EEZ) valstīs, reglamentē Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.883/2004 „Par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu” un Regula Nr.987/2009, ar ko nosaka īstenošanas kārtību Regulai Nr.883/2004. 

Persona var būt apdrošināta tikai vienā ES/EEZ dalībvalstī, tāpēc ir svarīgi noteikt, kura valsts ir primāri atbildīga par ģimenes pabalstu izmaksu gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un/vai ir nodarbināti divās vai vairākās ES/EEZ dalībvalstīs.

Saskaņā ar regulās noteikto, ja nodarbināts ir  tikai viens no vecākiem, tad  neatkarīgi no otra vecāka un bērna dzīvesvietas, atbildīga par  ģimenes  pabalstu  piešķiršanu  ir  strādājošā vecāka nodarbinātības valsts. Savukārt, ja nodarbināti ir abi vecāki un bērns dzīvo kopā ar vienu no vecākiem, tad atbildīga par ģimenes pabalstu piešķiršanu ir tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā dzīvo bērns.

Abos iepriekš minētajos gadījumos otrā dalībvalstī (jeb sekundāri kompetentajā dalībvalstī) dzīvojošais / strādājošais vecāks var griezties šīs valsts atbildīgajā iestādē ar lūgumu veikt abu valstu pabalstu apmēru salīdzināšanu un starpību gadījumā – veikt tās izmaksu. 

Tātad, ja Jūs ar  bērnu dzīvojat un strādājat Latvijā, bet bērna tēvs dzīvo un strādā Vācijā, tad Latvija ģimenes pabalstu jomā būs primārā valsts, t.i., Latvija ģimenes pabalstu piešķir pilnā apmērā. Savukārt Vācija ir sekundārā valsts, kura sedz starpību gadījumā, ja tur ģimenes pabalsts ir lielāks. Lai iegūtu šo ģimenes pabalsta starpību no Vācijas, bērna tēvam ir jāvēršas Vācijas kompetentajā iestādē (sīkāku informāciju par Vācijas kompetentajām iestādēm varat skatīt šeit).

Gadījumā ja bērna tēvs kaut kādu apstākļu dēļ nepieprasa šo pabalstu Vācijā, bet Jūs esat tas vecāks, kurš rūpējas par bērnu, aicinām Jūs vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Starptautisko pakalpojumu nodaļā, lai risinātu šo jautājumu.

Sīkāka informācija par iespējām saņemt ģimenes pabalstu no citas ES vai EEZ valsts pieejama: 

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas