E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3676
Lasīšanai: 2 minūtes

Par teritorijas nesakopšanu var administratīvi sodīt

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2014
Uldis

Sveicināti! Vēlos uzzināt uz sekojošu jautājumu atbildi. Vai veikala īpašnieks ir atbildīgs par to, ka nav nokaisītas kāpnes, piemēram, ar granti, pelniem vai sāli, ja trepes pie veikala ieejas ir klātas ar ledu un pircēji vai citas personas tiek pakļautas paslīdēt un gūt no tā ievainojumus? Paldies!

A
atbild:
06. februārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Veikala īpašnieks ir atbildīgs par to, lai viņa īpašumā netiktu apdraudēta cilvēku drošība. Ja kāpnes ir klātas ar ledu un bīstamas, varat par to ziņot pašvaldības policijai vai administratīvajai inspekcijai, kā arī nosūtīt sūdzību, kurai pievienoti fotoattēli. Par teritorijas nesakopšanu īpašniekam var piemērot administratīvo sodu.

Komersantu atbildību par tiem piederošās teritorijas uzkopšanu nosaka pašvaldību vietējais normatīvais akts – saistošie noteikumi. Piemēram, Rīgā tie ir Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi”, kuru sadaļā „Īpašuma un tam piegulošo teritoriju uzturēšana un kopšana” noteikts, ka „komercsabiedrībām ir jānodrošina nekustamā īpašuma un piegulošajā teritorijā esošo gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, attīrīšanu no sniega un ledus līdz ietves segumam, pretslīdes materiāla kaisīšanu, kā arī pagalma celiņu tīrīšanu un kaisīšanu katru dienu līdz plkst. 8.00 un, ja nepieciešams, visas dienas laikā /../”.

Ja nelaimes gadījums patiešām noticis, tad šāds padoms: līdztekus ātrajai palīdzībai jāizsauc policija, kas fiksē nelaimes gadījuma situāciju, un tad ārstēšanās izdevumus varēs piedzīt no personas, kas nebija nodrošinājusi pienācīgus pārvietošanās apstākļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas