E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14325
Lasīšanai: 2 minūtes

Medicīnas dokumentācijas glabāšana ārstniecības iestādē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2018
Diāna

Kāds likums nosaka, kur un kā iestādē jāuzglabā PMG (personas medicīniskās grāmatiņas), kuras satur personas datus?

A
atbild:
15. maijā, 2018

Ministru kabineta noteikumu Nr. 265 “Medicīnisko dokumentu lietvedības kārtība” 22.–24. punktā ir noteikts, ka ārstniecības iestādes vadītājs nodrošina medicīnisko ierakstu un tajos ietvertās informācijas aizsardzību pret izdzēšanu, faktu grozīšanu un neatļautu izmantošanu un norīko par medicīnisko ierakstu un tajos ietvertās informācijas aizsardzību atbildīgo ārstniecības personu (atbildīgo personu). Pacienta ārstniecības procesā iesaistītās ārstniecības personas ārstniecības iestādes darba laikā nodrošina, ka pacienta medicīniskajiem ierakstiem un tajos ietvertajai informācijai nevar piekļūt ārstniecības procesā neiesaistītas personas. Ārpus ārstniecības iestādes darba laika pacienta medicīniskos ierakstus un tajos ietverto informāciju uzglabā atsevišķā slēdzamā telpā vai slēdzamos skapjos, kas nodrošināti pret ārstniecības procesā neiesaistītu personu piekļūšanu. Telpas vai skapju atslēgas glabā atbildīgā persona.

Papildu prasības personas medicīniskās grāmatiņas uzglabāšanai ir noteiktas MK Noteikumu Nr. 494 ”Noteikumi par darbiem, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas tiek pakļautas obligātajām veselības pārbaudēm” 5. punktā, kur teikts: “Darba devējs ir atbildīgs par personas medicīniskās grāmatiņas uzglabāšanu kontroles institūcijai pieejamā vietā. Par personas medicīniskās grāmatiņas pārbaudi kontroles institūcija izdara atzīmi kontroles aktā.”

Prasības noteiktas arī Fizisko personu datu aizsardzības likuma 25. panta pirmajā daļā, proti: pārziņa un personas datu operatora pienākums ir lietot nepieciešamos tehniskos un organizatoriskos līdzekļus, lai aizsargātu personas datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi (iekšējie noteikumi par medicīniskās dokumentācijas glabāšanu iestādē).

Personas datu aizsardzības obligātās tehniskās un organizatoriskās prasības ir noteiktas MK noteikumos Nr. 40.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas