E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9840
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Atvaļinājums grūtniecei piešķirams avansā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2016
Sintija

Labdien! Par kādu periodu piešķirams atvaļinājums grūtniecei, kuras darba tiesisko attiecību sākums ir 09.03.2016. un pirmsdzemdību atvaļinājums sākas 22.08.2016.? Saprotu, ka atvaļinājums pienākas arī par periodu 70 dienas pirms noliktā datuma, ja stājas uzskaitē līdz 12 grūtniecības nedēļām, un 56 dienas pēc bērna dzimšanas, ja vien nav sarežģījumi dzemdību laikā, tad 70 dienas. Tādā gadījumā jautājums, vai pēcdzemdību periods ņemams 70 vai 56 dienas? Piešķirot atvaļinājumu, taču nezinām, vai būs šie sarežģījumi; un uz cik ilgu laiku, t.i., 70 vai 56 dienas, tiek piešķirts pēcdzemdību atvaļinājums? Vai pareizi esmu aprēķinājusi, ka periods, par kuru piešķirams atvaļinājums, ir 09.03.2016.–27.12.2016., t.i., 16 darba dienas?

A
atbild:
22. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta ceturtā daļa nosaka, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. Ikgadējo atvaļinājumu var izmantot arī avansā.

Līdz ar to, ja grūtniece vēlētos paņemt ikgadējo atvaļinājumu pilnā apmērā – četras kalendārās nedēļas (28 kalendārās dienas), tas darba devējam jāpiešķir, neraugoties uz to, ka daļa no atvaļinājuma būtu avansā.

Atvaļinājumu piešķir kalendārajās dienās, atvaļinājuma naudu aprēķina par darba dienām atvaļinājuma periodā.

Maternitātes atvaļinājuma laiks (grūtniecības plus dzemdību atvaļinājums) veido periodu, kas dod tiesības uz ikgadējā atvaļinājuma dienām.

Gadījumā, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbiniece izvēlēsies darba attiecības vairs neturpināt, darba devējam būs jāatgriež avansā izmaksātā atvaļinājuma nauda proporcionāli periodam, par kādu atvaļinājums būs saņemts avansā.

Ja darbiniece nevēlas izmantot tiesības uz pilnu atvaļinājumu un nevēlas avansā izņemt "liekas" ikgadējā atvaļinājuma dienas, noteikt periodu var tikai aptuveni, kamēr nav zināms darbnespējas lapas B precīzs periods.

Ja darbiniece pēc bērna kopšanas atvaļinājuma turpinās strādāt, tad, izvērtējot viņas nākamo individuālā darba gada periodu, par kuru tiks piešķirts ikgadējais atvaļinājums, ņems vērā atvaļinājumu veidojošā perioda – grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā uzkrātās vai arī avansā jau piešķirtās ikgadējā atvaļinājuma dienas. Bērna kopšanas atvaļinājuma laiku neieskaita laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas