E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9746
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja parādnieks strādā, atvilkumus veic darba devējs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūnijā, 2016
oskars

Labdien! Mans jautājums ir tāds, mans dēls nepilngadīgs un tika tiesāts. Tiesa nolēma, ka man jāsedz valsts atmaksātu advokātu pakalpojumi! Advokātam, kurš pārstāvēja tiesu, teicu, ka man nav ienākumi. Tiesnesim pēc tiesas lēmuma rakstīju arī rakstisku vēstuli, ka manā apgādībā ir vēl viens nepilngadīgs bērns un ka esmu dotajā brīdī bez darba un vienīgie ienākumi ir bērnu pabalsts. Tiesnesis atbildēja, ka nesaskata iemeslu, ka nevarētu es maksāt advokāta pakalpojumus. Līdz ar to tagad esmu parādu piedzinēju saistībās. Mēnesi atpakaļ dabūju darbu, un no manas algas, kura ir 275 eiro, tika novilkts 230 eiro un kontā atstāts 40 eiro. Un vai ar 40 eiro var uzturēt divus bērnus? Un ja te tiek pārkāpts likums no tiesneša un parādu piedzinēja puses, lūdzu pēc palīdzības, kur tālāk sniegt sūdzību? Gaidīšu jūsu atbildi.

A
atbild:
22. jūnijā, 2016

Jums kā nepilngadīgā aizbildnim ir piespriests maksāt procesuālos izdevumus saskaņā ar Kriminālprocesa likuma noteikumiem. Acīmredzot tiesa nav saskatījusi pamatojumu, kādēļ Jūs būtu jāatbrīvo no procesuālo izdevumu apmaksas. Kriminālprocesa likuma 368. panta ceturtā daļa nosaka, ka procesuālos izdevumus sedz no valsts līdzekļiem, ja persona, no kuras tie piedzenami, ir maznodrošināta. Tiesa var atbrīvot notiesāto no procesuālo izdevumu piedziņas pilnībā vai daļēji arī citos gadījumos, ja piedziņa var būtiski ietekmēt to personu mantisko stāvokli, kuras atrodas notiesātā apgādībā.

Jūs šo tiesas nolēmumu varējāt pārsūdzēt augstākā instancē. Visticamāk, tagad procesuālais termiņš  ir nokavēts un lieta ir nodota piedziņai zvērinātam tiesu izpildītājam. Situācija, kādu Jūs aprakstāt savā jautājumā, nevarētu rasties. Kad tiesu izpildītājs dod rīkojumu bankai par konta apķīlāšanu, kontā vienmēr tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā, kas ir 370 eiro. Nevar būt situācija, ka Jums no konta tiek noņemti faktiski visi naudas līdzekļi.

Iespējams, ka atvilkumu no darba samaksas ir veicis darba devējs, neievērojot  Civilprocesā noteikto kārtību par minimālo ienākumu saglabāšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas