E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9566
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra
2
2

Valsts karoga kvalitāti raksturojoši tehniskie parametri nav noteikti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. maijā, 2016
Daina Ābele

Šogad sakarā ar 4. maija svinībām vēlējos iegādāties jaunu, kvalitatīvu valsts karogu, ko izkārt pie savas mājas svētku un svinamajās dienās. Tādu neatradu pie internetā atrodamajiem karogu izgatavotājiem un pārdevējiem. Bija pieejami tikai sintētiska auduma, krāsu nenoturīgi karoga izstrādājumi. Vai kaut kur ir noteikts standarts un vieta, kam obligāti jānodrošina iespēja nopirkt valsts karogu atbilstoši pircēja vēlmēm? Īpaši aktuāls šis jautājums kļūs, tuvojoties Latvijas simtgadei.

A
atbild:
16. maijā, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Latvijas normatīvajos aktos būtiski karoga kvalitāti raksturojoši tehniskie parametri nav noteikti. Latvijas valsts karoga likums nosaka krāsas – karogs ir karmīnsarkans ar baltu horizontālu svītru –, sarkanbaltsarkano svītru un karoga platuma un garuma attiecību. Savukārt MK noteikumos Nr. 405 "Latvijas valsts karoga likuma piemērošanas noteikumi" minēti krāsu kodi. Šie ir vienīgie tehniskie parametri, kas obligāti jāņem vērā karoga izgatavotājiem. Līdz ar to nav liegts, piemēram, izplatīt plāna auduma karogus, caur kuriem nereti var saskatīt debesis.

Normatīvie akti neparedz, kam ir pienākums nodrošināt valsts karogu pieejamību tirdzniecības vietās.

Ikvienam iedzīvotājam ir tiesības pašam izgatavot savu valsts karogu, tāpat karoga izgatavošanu var pasūtīt pie šuvēja. Šādā gadījumā svarīgi ievērot krāsu toņus un proporcijas.

Jautājumu par nekvalitatīvajiem valsts karogiem ir aktualizējusi Heraldikas komisija, aicinot normatīvajā aktā noteikt kritērijus, kas būtu jāņem vērā karoga izgatavotājiem. Šie kritēriji varētu būt, piemēram, tekstilmateriāla svars, blīvums, gaisa caurlaidība, krāsas noturība, ugunsdrošība. Plašāks skaidrojums par ieceri pieejams rakstā "Valsts karoga izgatavošanai rosinās stingrākas prasības".

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas