E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9459
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Minimālā alga tiek saglabāta vienā darbavietā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2016
Māris

Labdien. Strādāju 3 darbavietās ar kopējo algas lielumu ap 700 eiro pēc nodokļu nomaksas. Nevienā darbavietā alga nepārsniedz MK noteikto minimālo darba algu valstī. Uz manām darbavietām nosūtīts ZTI rīkojums ieturēt parādu maksājumus. Tāpat nosūtīts rīkojums uz banku, kur tiek skaitītas darba algas. Dotajā situācijā darba devēji algu neietur, bet banka informē, ka skaitīs ZTI visu, kas pārsniedz 370 eiro. Pēc CVL drīkst, ja ir viens izpildraksts, ieturēt tikai 30% no ienākumiem. Vēlējos vienoties ar ZTI par ikmēneša atmaksas grafiku un summu, bet ZTI nepiekrīt un nepiekrīt arī kontu atbloķēt, vienlaicīgi informējot, ka, ja ieturēti vairāk kā 30%, ar bankas izdruku jādodas pie viņiem un ZTI naudu atskaitīs. Jautājums, kur ZTI šo par daudz ieturēto naudu atskaitīs, uz bloķēto kontu? Vai ir likumīgi ieturēt no neieturētajām minimālajām darba algām vēl 30%?

A
atbild:
27. aprīlī, 2016

Parādnieka tiesības uz minimālajiem ikmēneša naudas līdzekļiem Civilprocesa likuma 594. pantā noteiktajā apmērā – viena minimāla alga vai ½ no minimālas algas un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā – nav attiecināmi uz situāciju, kad parādniekam ir vairākas darbavietas, kurās tiek izmaksāta minimālā alga.

Pretējā gadījumā ieturējumi no parādnieka nav iespējami pat, ja tas strādā 5 vai pat 10 darbavietās un visās saņem minimālo algu.

Šādās situācijās, ja parādniekam ir vairākas darbavietas, tiesu izpildītājs nosūta rīkojumu darba devējiem par ieturējumu veikšanu no minimālās algas attiecīgā apmērā, vienlīdz informējot par minimālās algas saglabāšanu parādniekam citā darbavietā. Tādējādi tiek nodrošinātas gan parādnieka tiesības, gan notiek parādsaistību dzēšana.

Viens no parādu piespiedu izpildes līdzekļiem ir kontu apķīlāšana kredītiestādēs, ko tiesu izpildītājs acīmredzot ir arī piemērojis, atbilstoši kreditora prasījumam. Parādnieka kontā tādējādi tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas apmērā, pārējie naudas līdzekļi līdz parādsaistību dzēšanai tiek pārskaitīti tiesu izpildītāja depozīta kontā. Tas ir atšķirīgs piedziņas veids no ikmēneša ieturējumu veikšanas. 

Ja parādnieks ar rakstveida iesniegumu vēršas pie tiesu izpildītāja par algas konta atķīlāšanu, parasti tiesu izpildītājs dod rīkojumu bankai un konts tiek atķīlāts. Iesniegumam klāt pievienojams konta pārskats, kas apliecina, ka kontā patiešām tiek skaitīta tikai darba samaksa. Iespējams, starp Jums un tiesu izpildītāju izveidojusies situācija ir abpusēji neveiksmīgas komunikācijas rezultāts.

Ja no parādnieka konta tiek nepamatoti noņemti naudas līdzekļi, tie parasti tiek atgriezti uz to kontu, kuru norāda parādnieks uz iesnieguma pamata. Tādējādi Jums var ieteikt ar iesniegumu par algas konta atķīlāšanu vērsties pie tiesu izpildītāja.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas