E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8266
Lasīšanai: 4 minūtes

Noteikt paternitāti un piedzīt uzturlīdzekļus ir iespējams

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2015
Annija

Labdien, man ir jautājums par alimentiem. Mani pameta bērna tēvs, bērniņš vēl nav dzimis. Pateica man, ka nekad nebūs šī bērna tēvs un nepalīdzēs man. Mans bijušais ir Saūda Arābijas pilsonis, bet vairākus gadus dzīvo un strādā Anglijā. Man ir visi viņa dzimšanas dati, pēdējā man zināmā dzīvesvieta, darbavieta. Kāda ir iespēja no viņa piedzīt alimentus? Cik tas man izmaksās? Un vai vispār ir vērts mēģināt? Paldies!

A
atbild:
04. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tāpēc vispirms jānosaka paternitāte. Ja bērna tēvs brīvprātīgi atzīt paternitāti atsakās, to iespējams panākt tiesas ceļā.

Ja vecāki dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, tēvs Lielbritānijā, bet māte – Latvijā, neatkarīgi no lietas dalībnieku pilsonības šāda rakstura strīdu risināšana notiek, pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes 2008.gada 18.decembra Regulu (EK) Nr.4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Arī gadījumā, ja bērna paternitāte nav noteikta, bērna vecāks var vērsties savas valsts kompetentajā iestādē ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, vienlaicīgi prasot noteikt paternitāti.

Savukārt, ja abi vecāki dzīvo vienā valstī, proti, Lielbritānijā, neatkarīgi no lietas dalībnieku pilsonības paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas process notiks atbilstoši mītnes valsts tiesiskajam regulējumam. Šādā gadījumā, lai uzzinātu savas tiesības un iespējas noteikt paternitāti bērnam, Jums jāvēršas Lielbritānijas kompetentajās iestādēs. Par atbildīgajām iestādēm citās ES dalībvalstīs iespējams uzzināt Eiropas e-tiesiskuma portāla sadaļā „Tiesvedība” > „Uztura prasības”.  Sadaļas labajā pusē jāizvēlas interesējošās dalībvalsts karodziņš (šobrīd informācija par uzturlīdzekļu piedziņas kārtību Lielbritānijā pieejama tikai angļu valodā).

Iepriekš paredzēt, cik ilgu laiku un cik lielu finansiālu ieguldījumu paternitātes noteikšana un uzturlīdzekļu piedziņa prasīs, nezinot konkrētus lietas apstākļus, nav iespējams. Vai ir vērts mēģināt to darīt, Jums jāizlemj pašai. Tas ir iespējams, taču vēršam uzmanību, ka, nosakot paternitāti, bērna tēvam būs ne vien pienākums uzturēt bērnu, bet arī tiesības regulāri ar bērnu tikties un izlemt jautājumus, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas