E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32025
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ja ir aizdomas par negodprātīgi tērētiem uzturlīdzekļiem

J
jautā:
10. martā, 2024
Jurijs

Labdien! Vēlos uzzināt par uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību. Ja bērnam ir atvērts uzkrājumu konts (uzturlīdzekļiem), vai tie obligāti jāmaksā personai, pie kuras bērns uzturas, zinot, ka uzturlīdzekļi tiek novirzīti citām vajadzībām? Kā man rīkoties?

A
atbild:
09. aprīlī, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

No Civillikuma 177.–179. panta izriet, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns atrodas savu vecāku aizgādībā un vecāku pienākums ir nodrošināt bērna uzturēšanu – ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, izglītošanu un audzināšanu. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo. Līdz ar to uzturlīdzekļus par bērnu ir tiesīgs prasīt vecāks, kurš nodrošina bērna ikdienas aprūpi, un konkrētajam vecākam tie ir izmaksājami.  

Civillikuma 178. panta trešajā daļā norādīts, ka jautājumos, kas var būtiski ietekmēt bērna attīstību, vecāki lēmumu pieņem kopīgi. Ja rodas domstarpības, vispirms jāvēršas bāriņtiesā.  

Rezumējot: ja jums ir aizdomas par negodprātīgi tērētiem uzturlīdzekļiem, jāvēršas bāriņtiesā, kur situācija tiks individuāli vērtēta. Līdz tam jums nav tiesiska pamata mainīt uzturlīdzekļu izmaksāšanas kārtību.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas