E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7903
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kad stājas spēkā spriedums par laulības šķiršanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2015
Skaidrite

Tiesa jau pieņēmusi nolēmumu par laulības (ar ārzemnieku) šķiršanu. Pagājuši jau 3 mēnesi, bet nolēmums nav stājies likumīgā spēkā! Otra laulāta ir zināms tikai dzīvesvietas ārzemēs reģistrācija, bet tur viņš faktiski nedzīvo un visi tiesas paziņojumi atgriežas atpakaļ tiesā. Kā to mutvārdos norāda tiesas darbiniece, līdz brīdim, kad ārzemnieks laulātājs saņem tiesas nolēmumu par parakstu – laulība nevar būt juridiski šķirta, proti, tiesas nolēmums par laulības (ar ārzemnieku) šķiršanu – nevar stāties spēkā? Vai tas ir pareizi? Vai Latvijas likums neparedz iespējas šo situāciju atrisināt?

A
atbild:
06. oktobrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Tieslietu ministrija
Civiltiesību departaments

Tieslietu ministrijas Civiltiesību departaments, sniedzot vispārīgu informāciju par tiesas sprieduma laulības šķiršanas lietā stāšanos spēkā, norāda:

„Saskaņā ar Civillikuma 69.panta otro daļu laulība ir šķirta no dienas, kad tiesas spriedums par laulības šķiršanu stājies likumīgā spēkā. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta pirmajai daļai pirmās instances tiesas spriedums stājas likumīgā spēkā pēc tam, kad notecējis termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un sūdzība nav iesniegta.

Gadījumos kad kādam no lietas dalībniekiem dzīvesvieta vai atrašanās vieta nav Latvijā, sprieduma pārsūdzēšanas termiņu noteic saskaņā ar Civilprocesa likuma 415.panta 2.2 daļu, proti, apelācijas sūdzību var iesniegt 20 dienu laikā no sprieduma noraksta izsniegšanas dienas. Attiecīgi par sprieduma izsniegšanas dienu gadījumos, kur lietas dalībnieka dzīvesvieta vai atrašanās vieta nav Latvijā, uzskata dienu jeb datumu, kas norādīts apstiprinājumā par dokumentu izsniegšanu (Civilprocesa likuma 56.2 panta otrā daļa).

Ja apstiprinājums par sprieduma noraksta izsniegšanu eventuāli nav saņemts, saskaņā ar Civilprocesa likuma 203.panta 2.2 daļu spriedums stājas likumīgā spēkā sešus mēnešus pēc tā pasludināšanas.”

Papildus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar likuma „Par tiesu varu” 11.panta otro daļu valsts iestādēm, sabiedriskajām un politiskajām organizācijām, citām juridiskajām un fiziskajām personām ir pienākums respektēt un ievērot tiesu neatkarību un tiesnešu neaizskaramību. Nav pieļaujama nekāda tiesas spriešanas ierobežošana, iespaidošana, ietekmēšana neatkarīgi no tā, kādā nolūkā un ar kādu ieganstu tas tiktu darīts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas