E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7584
Lasīšanai: 3 minūtes

Informācija konkrēti jāuzzina savā pašvaldībā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2015
Olga

Labdien! Daudzīvokļu mājā ir 7 dzīvokļu īpašumi, kuri zemesgrāmatā ierakstīti kopā ar daļu no zemes un trim palīgēkām (nekas nav nomāts). Zeme agrāk piederēja vietējai domei, bet pēc dzīvokļu sadalīšanas dzīvokļu īpašumos tā tiesība uz zemi izbeigusies. Tagad kopīpašniekiem dome atļāva sadalīt zemi, kas, cik nu saprotu, ir funkcionāli piesaistīta pie dzīvojamās mājas, kurā dzīvokļi ir sadalīti dzīvokļu īpašumos. Paredzēts atstāt zem mājas ar dzīvokļu īpašumiem atbilstošā lieluma gabalu kopīpašumā, pārējo sadalīt reālās daļās. Gabals ir diezgan liels, respektīvi, teorētiski var droši sadalīt. Cik tas ir tiesiski. Ilgi pie tā esam gājuši, tagad jāiegulda nauda topogrāfijā un detālplānojumā (ap 2000 eiro), bet var izrādīties, ka tas viss nav tiesiski. Ja tas ir tiesiski, ja to var izdarīt, tad ar kādiem posmiem jārēķinās (topogrāfija, detālplāns, ierakstīšana zemesgrāmatā)? Vai nesanāks tā, ka dzīvojamai mājai piesaistītais zemesgabals kļūs mazāks un domei parādīsies iespēja atgūt to sev atpakaļ, nevis sadalīt starp dzīvokļu īpašniekiem reālās daļās?

A
atbild:
30. jūlijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nevarētu būt tā, ka pašvaldība piedāvā iedzīvotājiem darījumu, kas nav tiesisks. Taču jebkurā gadījumā visi jautājumi, kas nav saprotami, kopīpašniekiem ir jānoskaidro savā konkrētajā pašvaldībā, arī to, pamatojoties uz kādu likumu normām kopīpašniekiem šāda iespēja varētu tikt vai tiek piedāvāta.

Piemēram, ja runa ir par zemes starpgabalu, kurš pašvaldībai nav nepieciešams, tad Publiskas personas mantas atsavināšanas likums nosaka atsavināšanai atļauto starpgabalu lielumu, kas ir atšķirīgs pilsētās un laukos.

Kopīpašniekiem, cerot, ka tiks pie zemes reālajām daļām, būtu jāpadomā, ko ar šo zemi drīkstēs iesākt. Tāpēc jāiepazīstas ar pašvaldības dokumentiem, saistošajiem noteikumiem un citām prasībām.

Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš iesaka, ja runa ir par pilsētu, tad būtu jāiepazīstas arī ar pilsētas attīstības programmu un attīstības stratēģiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas